Türkiye, Aralık 2021'den beri uluslararası platformlarda ülke adı olarak Turkey yerine "Türkiye"yi kullanıyor.
Yurt dışı TDK açıklaması ile ayrı yazılan bir sözcüktür. "Yurtdışı" şeklinde olan birleşik yazım yanlış olup "yurt dışı" şeklinde her iki sözcüğün de ayrı bir şekilde yazılan versiyonu kelimenin doğru yazımıdır.
Türkiye'de yazımı Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen kurallara göre kesme işareti kullanılması gereken kelimeler arasında yer alır. Türkiye ifadesi özel isim olduğundan dolayı yanına gelecek herhangi bir ekin kesme işaretiyle ayrılması gerektiğinden bitişik yazılması imla hatası olarak kabul edilir.
Türkçe yazım kurallarına göre özel isimler ek aldığı zaman ekler kesme işareti ile ayrılmalıdır. Bir ülke adı da ek alırsa kesme işareti kullanılmalıdır. Örnek olarak Türkiye'nin TDK'de de belirtildiği gibi kesme işareti kullanarak yazılır. Kesme işaretinin kullanımı da Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yurt dışı kelimesinin ayrı yazıldığını görüyoruz. Sıfat olan yurt sınırları dışında olan , isim olan yurt sınırları dışındaki her yer anlamına gelmektedir. İskonto nasıl yazılır?
İlgili 41 soru bulundu
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb. 9.
Yurt dışı yazımı ile ilgili örnek cümleler
Kelimenin yurtdışı şeklindeki kullanımı yanlıştır. Yazım kuralları arasında yer alan ayrı yazılan birleşik kelimeler konusunda bu durum detaylı olarak açıklanmıştır. İçerisinde dış, iç ve sıra sözcüğü geçen birleşik kelimeler ayrı olarak yazılır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.
Sorumuza dönelim: Doğru yazım: Türkiye'ye şeklindedir. Ek bigi: eğer Türkçeye olsaydı ayrılmazdı. Çünkü yapım eklerinden sonra gelen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılmaz!
Aynı kuruma göre “bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı” için de tek bir kural var. “Bulunma durumu eki, getirildiği kelimeye bitişik yazılır: Devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Yurtta sulh, cihanda sulh.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Türkiye, Aralık 2021'den beri uluslararası platformlarda ülke adı olarak Turkey yerine "Türkiye"yi kullanıyor.
Türk kelimesi çoğul eki aldığında kesme işaretiyle ayrılmaz. TDK ve Dil Derneği bu konuda mutabıktır. Bunun sebebi, Türkler sözünün de tıpkı Türk gibi bir millet adı olması ve bütün olarak bir anlam ifade etmesidir. Aynı şey İngilizler, Almanlar, Araplar gibi yazımlar için de geçerlidir.
Türkiye'dir.
şeklinde yazılacaktır. - Türkiye ifadesi özel isimdir. - Türkiye ifadesine gelen çekim eki ise kesme işareti ile ayrılacaktır çünkü özel isimlerden sonra gelen ekler kesme eki ile ayrılır.
Yer adları (kıta, ülke, bölge, il, ilçe, köy, semt, cadde, sokak vb.) büyük harfle başlar. Ülkemizin Asya ve Avrupa'da toprakları var. NOT: Yer adlarında ilk isimden sonra gelen “deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.” tür bildiren ikinci isimler küçük harfle başlar.
Caption: Country name tag at the United Nations General Assembly. Birleşmiş Milletler Türkiye'nin talebinin ardından yabancı dillerde "Turkey" olarak kullanılan ülke adını "Türkiye" olarak değiştirdi.
Coğrafî bölgeler, yerleşim birimleri, kıtalar, ülkeler; sokak, cadde, mahalle adları vs. özel isimdir ve hem adın hem de varsa yerin türünün (bölge, sokak, cadde vs.)
Şehir ve ülke isimlerine gelen yapım ekleri de kesme işareti ile ayılır. - Bu yaz Londra'ya gideceğim için çok heyecanlıyım.
Türkiyeliler, Türkiyeliyim, Türkiyeliyiz gibi yazımlar doğrusudur. Türkiyeli kelimesinden sonra eklerin hepsi bitişik yazılır.
Örneğin; Yapım eki almış sözcükler çekim eki geldiği zaman tırnak ile ayrılmaz. Bu nedenle, Türkçeye şeklinde yazmak doğru kullanımdır. Yazılan yazının başı ya da sonu fark etmeksizin büyük harfle başlaması gereken Türkçeye kelimesi, mutlaka tırnak ile ayrılmamalıdır.
Günlük hayatında birçok noktasında sıklıkla yer alan bu sözcüğün çoğunlukla bitişik yazıldığı görülür. Ancak şehir dışı yazımı ayrı olması gereken birleşik bir sözcüktür. TDK'nin belirlediği kuralları göre bu kelimenin doğru yazılış şekli 'şehir dışı' biçiminde olmalıdır.
Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
"Yurt" yazımı doğrudur. Yurt kelimesi ünlü harfle başlayan bir ek alırsa T harfi D'ye dönüşür: Yurdu, Yurda, Yurdun... yazımları doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri