Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Zabıt kâtibi genel olarak büro ortamında çalışmaktadır. Mesleğin özelliği gereği mesai saatleri dışında da zaman zaman görev yapmaktadır. Bazı durumlarda (keşif, otopsi, olay yeri incelemesi gibi) dış mekânlarda çalışması gerekmektedir.
Devlet kurumları olduğundan dolayı, hafta sonu Cumartesi ve Pazar kapalıdır, hizmet vermemektedir. RESMİ TATİL GÜNLERİ AÇIK MI?
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Yıllık izin” başlıklı 102'nci maddesinde; “Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
Hakim veya Savcılarla nöbet tutan adliye personeline (Zabıt Katibi, Mübaşir vb.) her gün için 125 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı tutarında nöbet ücreti ödenecek.
İlgili 34 soru bulundu
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Hâkim ve savcılar ile avukatlar, mahkemelerde çalışan zabıt kâtipleri ve diğer yardımcı kişilerin yıllık izinlerini kullandıkları adli tatil süresi içerisinde adli işler tamamen durmaz, Kanun'un 62. maddesine göre kurulan nöbetçi mahkemeler vasıtasıyla ve acil olanların görülmesine devam edilir.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Katiplikte nöbet sistemi vardır. Her katip 1 hafta nöbet yapar. Bu da personel sayısına göre size sıranın 1-12 ayda bir gelebileceği anlamına geliyor.
evet veriliyor. ama öncelik Savcı ve Hakimlere tanınıyor.
Zabit katipleri, mahkemelerde duruşma tutanaklarını tutarlar ve diğer resmi belgelerin hazırlanması ve saklanmasıyla ilgili işleri yaparlar. Ayrıca, duruşma sırasında kullanılan tüm belgeleri ve delilleri yönetir ve mahkeme tutanaklarının hazırlanmasına yardımcı olurlar.
Hizmet süresi 10 sene olan katipler: 23.000 TL. Hizmet süresi 15 sene olan katipler: 23.200 TL. Hizmet süresi 20 sene olan katipler: 23.900 TL. Hizmet süresi 22 ve üstü sene olan katipler: 25.700 TL.
Halihazırda hukuk fakülteleri ile iktisadi ve idari ilimler fakültelerinden mezun olan ve zabıt katibi ya da yazı işleri müdürü olarak görev yapan adliye personelinin hakim ve savcı sınavlarına girmeleri mümkündür.
Adli tatil, her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesine göre Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Buna göre adli tatil oplamda 43 gün sürer ve yeni dönem 1 Eylül itibarıyla başlar.
Bunun nedeni ise hakim ve savcıların 657 sayılı kanun anlamda memur olmamalarıdır. Bu kapsamda adli tatilde hakim ve savcılar dışında diğer adliye personeli (kalem çalışanları, icra memurları vb.) eğer yıllık izin kullanmamışlarsa çalışmaya devam eder.
2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
2023 zabıt katibi alımı için belirlenen taban puan 70 olarak açıklanmıştır. Bu puan lisan, önlisans ve ortaöğretim mezunları için ortaktır.
Otopsi raporları okunacak ve sanığa otopsi raporu ile ilgili diyecekleri sorulacaktır. Nitekim Yargıtay'ımız bu hususun eksikliği bozma nedeni olarak kabul etmiştir (24). Yine tanzim edilen otopsi raporunda zabıt katibi, doktor ve cumhuriyet savcısının imzasının bulunması da bir zorunluluktur.
35 yaşını doldurmamış olmak, Kamu Personeli Seçme Sınavından 100 üzerinden 70 puan almak, 657 numaralı Devlet Memurları Kanununda belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmak, Askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerlik görevini tamamlamış, tecil ettirmiş ya da askerlik görevinden muaf olmak.
(2) Sandalet, terlik, önü veya arkası tamamen açık ayakkabı veya spor ayakkabı giyilmeyecektir. (3) Abartılı takı ve aksesuar kullanılmayacaktır.
Zabıt katipleri, yazı işleri müdürlüklerine bağlı olarak çalışırlar. Devlet memuru oldukları için hangi bölümden mezun olursa olsunlar, KPSS'ye girmek zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri