Çünkü, aynı miktardaki su ve zeytinyağının moleküllerinin sayısı birbirinden farklıdır. Sudaki molekül sayısı zeytinyağındakinden daha fazladır. Yani su, zeytinyağından daha yoğundur. Yoğun olan sıvı altta kalır.
Doç. Dr. Güngörmüşler, "Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Ama zeytinyağı bir homologdur, doğrudan su ve alkol karışımının üstüne çıkar.”, “Zeytinyağı suda çözünmez. Çünkü zeytinyağı emülsiyondur. Alkol ise suda çözünür.” gibi cevaplar örnek olarak verilebilir.
Gerçek zeytinyağı suya karışmaz. Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Su ve yağın moleküler arası bağlarının farklı olmasından kaynaklı yoğunluk farkı sebebiyle birbirlerine karışmadılar.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Doğrulanmış Cevap
Su - zeytinyağı; =Bu karışım iki fazlidır çünkü şu altta kalırken zeytinyağı üst tarafta olucak sanki aralarına bir çizgi çekilmiş gibi olurlar . Dışarıdan bakıldığında iki farklı sıvı gözükür .
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
Zeytinyağının Yoğunluğu suyun yoğunluğundan küçük olduğu için zeytinyağı suyun üstünde yer alır. Ayırma hunisinin musluğunu hunide zeytinyağı kalıncaya kadar açık tutunuz ve zeytinyağı kalınca musluğu hemen kapatınız. Böylece su zeytinyağından ayrılmış olur.
Öz kütleleri birbirinden farklı birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının oluşturduğu karışımlar(su-zeytinyağı gibi), ayırma hunisi yardımıyla ayrılır. Ayırma hunisine boşaltılan karışımda öz kütlesi büyük olan altta toplanır. Diğeri ise üstte toplanır. Ayırma musluğu yardımıyla altta toplanan sıvı karışımdan ayrılır.
Zeytinyağı Buzdolabında Bozulur mu? Buzdolabının ısısı zeytinyağının saklama koşullarına uymamaktadır ama zeytinyağı buzdolabında bozulmaz. Zeytinyağını buzdolabında sakladığınızda donma meydana geldiğini görebilirsiniz. Çünkü derecesi zeytinyağının saklama alanına uygun değildir.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.
Eğer yağ ve su birbirine karışmışsa yağın viskozitesi azalır, köpürme ve kabarcık gibi oluşumlar gözlemlenir.
Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar.
Zeytinyağı ile sıvı yağı karıştırılır mı? Beslenme Uzmanı Beste Günday, bitkisel yağların karıştırılması konusunda da şunları söylüyor: "Her yağı karıştırarak tüketmeliyiz. Sadece zeytinyağı değil, hem zeytinyağı, hem ayçiçek yağı hem de balık yağı karışımı vücutta olumlu etkilere yol açar."
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar. Bu dönem zeytinin olgunlaşma dönemidir. Olgunlaşma ile birlikte polifenol, klorofil ve su miktarı azalır. Bu etkenler de zeytinyağının renginin sarıdan yeşile farklı tonlarda olmasına neden olur.
Özellikle sabahları aç karnına içilen zeytinyağı-limon karışımı hem sindirimi rahatlatır hemde safra kesesi ve karaciğere iyi gelir. Vücudumuzun laboratuvarı olan karaciğerlerinizin sağlığını zeytinyağı-limon suyu karışımı ile koruyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri