Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır.
Ayva yemeği, ayva, yeşil mercimek ve kavurma ile hazırlanan ayvalı et yemeğidir. Van yöresel mutfağında yer alır. Ayva, yeşil mercimek, soğan, kavurma, tuz, salça, yağ.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
Cunda Adası'nda Yapmadan Dönme!
Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme. Âşıklar Tepesi'nden ya da Şeytan Sofrası'ndan günbatımını izle, Şeytan'ın ayak izi olduğu sanılan lav birikintisini görmeyi unutma.
Her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu Cunda Adası özellikle nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında çok keyifli oluyor. Bugün yolu henüz Cunda Adası ile kesişmemiş kişiler ya da Cunda'yı en az bir kere görse dahi daha detaylı bir şekilde keşfetmek isteyenler için Ada ile ilgili detaylı bir rehber hazırladım.
Her Cumartesi Saat 09:00 ve 19:00 saatleri arasında kurulur. Pazar hariç diğer günler zadece antikacılar ve cafelerle hizmet verilir. Burada gördüklerinizi iyileştirecek düzenlemeler önerin. Antik çarşı merkezde Görülüp değerlendirilebilir .
Ayvalık'ta gece hayatı için Club Gossip, Moshos Taverna, Cunda Maşşa, Cielo Bistro Bar, Zuzu Cafe Bar, Sandık Beach Club, Beyoğlu Lounge ve Brasserie, The Jihan Club gibi birçok eğlence mekanı mevcuttur.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Yöresel Otlar
Özellikle Ayvalık Perşembe Pazarı, bu şehrin yaşamının kalbinin attığı bir noktadır. İstifno, arapsaçı, deniz börülcesi, semizotu, ebegümeci ve kantaron gibi yöresel otlar bu pazarda büyük ilgi görür. Ayrıca, bu pazarda giyimden mutfak eşyasına, perdeden takıya kadar birçok ürünü bulabilirsiniz.
Ayvalık Cumhuriyet ile birlikte ilçe olmuş, Belediyesi 1923 yılında kurulmuştur.adının yabani ayva anlamına gelen “ayvada”, veya bir midye türü olan beyaz midyeye verilen ad olan “ayvada” dan ya da Midilli adasında olup, Ayvalık anlamına gelen “Kydonie” köyünden esinlenerek konulduğu kayıtlarda belirtilmektedir.
Ayvalık yoğun bir yerleşim yeridir. İlçe merkezinde birçok tarihi eser yer almaktadır. Tarihi Rum Evleri bunların başında gelmektedir. Liman, Atatürk Bulvarı, Ayazma Kilisesi, Çınarlı Cami, Hamidiye Cami, Taksiyarhis Anıt Müzesi merkezde bulunan tarihi alanlar içinde sayılabilir.
Ege bölgesinde yer alması nedeniyle kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Lodos ve poyraz rüzgârları hâkimdir. Özellikle tüm çevre bölgeler, yazın kavurucu sıcakta iken Ayvalık'ta batıdan esen İmbat rüzgârı ilçeyi serinletir. Bazı yazlarda meltem rüzgârları eser.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Ayvalık'ta denize girmek için en uygun dönem haziran ve eylül ayları arası. Yaz tatilinizi Ayvalık'ta geçirmek isterseniz bu dönemlerde gidebilirsiniz.
Cunda'da denizle, güneşle ve eğlenceyle iç içe bir tatil yapmak isteyenlere kapısını açan Cunda Club Sedef, bir yarımada üzerinde yer alan konumuyla sakin ve eşsiz bir tatil deneyimi yaşatıyor.
Sardalya, lakerda, sirkeli kalamar, ahtapot salatası, karides gibi lezzetlerin yanı sıra ısırgan otu salatası, deniz börülcesi, sarımsaklı radika, turp otu salatası yörenin meşhur otlarını tadabilirsiniz.
ÖNEMLİ DUYURU:CUNDA PAZARI PERŞEMBE GÜNÜ AYNI YERİNDE KURULACAKTIR.
her perşembe ayvalık merkezde eski rum evleri bölgesinde kurulan büyük bir pazardır. barbaros girişinden itibaren her tarafını gezerseniz her şeyin bol miktarda olduğunu görürsünüz.
Ayvalık'ta geleneksel Gece Pazarı, kent yaşamına canlılık katıyor. Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek.
Ayvalık plajlarında dikkat etmeniz gereken iki şey var; biri (çok fazla) çocuk gürültüsü. O yüzden yanınıza müzik dinlemek için kulaklığınızı almanızı öneririm. İkincisi ise denizi. Ayvalık ve Cunda'nın denizi neredeyse Bozcaada'nın denizi kadar soğuk.
Gezilecek Yerler
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Cunda adasına gitmek için tercih edilebilecek çeşitli güzergahlar bulunmaktadır. Üstelik hem deniz yolu ile hem de kara yolu ile Cunda adasına ulaşım sağlamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri