Takım çalışması ve işbirliği, iş yerinde pozitif bir enerji yaratır ve çalışanların motivasyonunu artırır. İş yerinde dayanışma ve işbirliği artar, daha yüksek verimlilik elde edilir. Çalışanların fikirlerine değer vermek ve onları içerme, motivasyonun ve aidiyet hissinin artmasına yardımcı olur.
İlgili 15 soru bulundu
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Kişisel gelişim, keyif alma, kendini gerçekleştirme, yaratıcılık, özgürlük, merak gibi içsel hedefler bu tür motivasyonu tetikleyen unsurlar olabilir. İç motivasyon, dış etkenlere bağlı olmadığı için, uzun vadede daha sürdürülebilir ve tatmin edicidir.
Başarıya giden yoldaki en güçlü ve asıl motivasyon kaynağı, bireyin kendisidir.
5) Temel Motivasyon (Birincil Motivasyon)
Temel motivasyon, kişinin kendi yaşamını sağlıklı bir şekilde yaşamak için ihtiyaç duyduğu motivasyondur ve en temel motivasyon türüdür. Örneğin açlık, susuzluk, uyku, ağrı vb. temel motivasyon faktörleridir.
Çalışanları motive etmenin ilk adımı, onları motive eden şeyin ne olduğunu bulmaktır. Ayrıca özerklik, tanınmak, başarı fırsatları yakalamak, kariyer gelişimi gibi fırsatlar da çalışanları motive eder.
Motivasyon kaynakları, bazen bize amaç kazandırırken, bazen isteklerimizi karşılamaya yönelik azmi sağlar. Örneğin, eğitim sürecinde bizi motive eden unsurlar ileride iyi bir statüye sahip olmak, ekonomik refaha ulaşmak, bilgi sahibi olmak, aile kurmak, dünya gezmek gibi hedefler olabilir.
Tüm bu tanımlardan da yola çıkarak motivasyonun üç temel unsurundan söz etmek mümkündür. Bunlar; hedef, istek ve istikrardır.
Motive olmuş çalışanların inisiyatif alma, proaktif olma ve görevlerini mükemmel bir şekilde tamamlama olasılığı daha yüksektir. Ayrıca işlerinden memnun olma ve tatmin olma olasılıkları daha yüksektir, bu da daha yüksek iş tutma ve daha düşük işten ayrılma oranlarına yol açabilir.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
Özkalp ve Kırel'e (1998) göre; motivasyon süreci, birbirine bağlı aşamalardan oluşmaktadır, bunlar; 'ihtiyaç', 'uyarı', ve 'tatmin' şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre; ihtiyaçların, davranışlara sebep olması ve bu nedenle tatmin duygusunun yaşanıyor olması, motivasyon sürecini oluşturmaktadır.
Motivasyon 1.0 çoğunlukla hayatta kalma ile ilgiliydi. İnsan davranışı açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar ve acıdan kaçma isteği gibi gereksinimlerle şekilleniyordu. İnsanlığın erken evrelerinde, bu hayatta kalma odaklı motivasyon kaynağı amacını yerine getirdi.
Motivasyon başarının anahtarlarından biridir. Kısaca, motivasyon nedir sorusunun cevabı olarak “Kişiyi başarıya ulaştıracak yolda engellere takılmadan ilerlemesini ve pes etmemesini sağlayan enerji durumu” tanımı verilebilmektedir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Örneğin sınava girecek bir öğrenciye “Zaten kazanamayacaksın! Senden beklediğimiz bir şey yok” diyerek aslında tam tersi yönde onu kazanması için motive etme alt anlamı olması ters psikoloji olarak adlandırılır.
Olumlu motivasyon, hedeflerimize ulaşırken koyduğumuz ve sahip olabileceğimizi düşünmekle mutlu olduğumuz teşvik edici ödüllerdir. Başka bir ifade ile kişinin olumlu bir ödüle ulaşılmasına bağlı kalarak bir davranışı başlattığı veya sürdürdüğü süreci ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri