İlk yapılan doğal sabun hayvansal yağlar ve bir çeşit potasyum hidroksit olan odun külleri ile yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'de doğal sabun için hükümet yüksek vergiler almıştır, dolayısıyla sabun lüks bir ürün olarak orta çağda adlandırılmıştır. Basit anlamda doğal sabun yağ, su ve kostikten yapılır.
Sabun yapımında iki temel madde vardır; kostik (NaOH) ve yağ. Doğal sabun yapımında bu iki madde kullanılır. Bununla birlikte içerisine; su, tuz ve gliserin katılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanılmaz.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Bu tür sabunlar için ihtiyacınız olanlar: sodyum hidroksit, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve su. Ayrıca, çeşitli kokular veya özler eklemek isterseniz lavanta yağı, nane yağı veya güller gibi farklı bitkisel yağlar da ekleyebilirsiniz. İkinci adımda, güvenliğinizi sağlamak için koruyucu ekipmanlar kullanmalısınız.
Su ile karıştırılan odun külü sodalı su üretir, bu da daha sonra sabun yapmak için hayvansal yağ ile karıştırılabilir. Külünüze kaynar su eklemeniz, birkaç gün bekletmeniz ve kül suyunu (sodalı su) karışımdan boşaltmanız yeterlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Doğal sabunlar, bitkisel yağlar ve alkali bir bileşen olan sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit ile üretilir. Kimyasal katkı maddeleri, sentetik kokular veya renklendiriciler içermezler.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Doğal sabunlar, geleneksel sabun üretim yöntemlerine sadık kalarak, kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan üretilen temizlik ürünleridir. Bu sabunlar, genellikle bitkisel yağlar, doğal esansiyel yağlar ve diğer doğal malzemeler kullanılarak yapılırlar.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891. Serin ve kuru tutun, güneşten koruyun.
Zeytinyağı, defne tohumu yağı, menengiç (bıttım) yağı, hint yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, shea yağı, jojoba yağı, kakao yağı sabun yapımında en çok tercih edilen yağlardandır.
Sabunun Kimyası
Burada, iki madde kimyasal olarak dönüşerek sabun ve doğal gliserin oluşturur. Yani, orijinal bileşenlerin hiçbiri artık mevcut değildir. İster kül suyu, ister kostik soda kullanın, tüm bunlar reaksiyonda tüketilir.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Defne sabunu, çörek otu sabunu, lavanta sabunu, ısırgan otu sabunu, keçi sütü sabunu, eşek sütü sabunu, kekik sabunu, aktif karbon sabunu doğal sabun çeşitleri arasındadır. Siz de doğal sabun çeşitleri için Aromaterapimarket'i tercih edebilirsiniz.
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur.
El yapımı doğal sabunların ph değeri 9 dur. Daha asidik bir yapıya sahip olan cildimiz ise ortalama 5.5 ph değerine sahiptir.
Sabunlar hidrofil ve hidrofob kısım içeren organik yapılı tuzlardır. Apolar kısım Hidrofob Suyu sevmez.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Kimyasal içeriği bulunmadığı gibi meşe külüyle zeytinyağı kullanılarak üretilmektedir. Kül sabunu çok eski zamanlardan beri tercih edilen, doğaya hiçbir zararı olmayan temizlik ürünleri arasındadır. Kimyasal içeriği bulunmadığı gibi meşe külüyle zeytinyağı kullanılarak üretilmektedir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır.
İkinci aşama yapıdaki kirleri, parçacıkları ve fazla kostiği ayırma için sabun karışımına tuzlu su katılmasıdır. Bu işlem sonucunda fazla kostik, yabancı maddeler ve gliserin dibe çöker ve sonrasında gliserin başka bir işlemde kullanılmak üzere ayrılır.
El yapımı sabunları bu kadar harika yapan şey de budur, uzaklaştırılmamış gliserin! Sabun bazlarının rahatça eritilerek kullanılması için, üretimi esnasında ekstra gliserin ilavesi yapılır.
Beyaz sabun, genellikle sodyum hidroksit ve süt yağı gibi doğal malzemelerin karışımından üretilen bir temizlik ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri