Montaj sırasında kullanılan silikon –ne derece kaliteli olursa olsun- zaman geçtikçe sararmaya başlar. Bu da hem banyo hijyenini hem de görünümünü olumsuz etkiler. Duşakabin silikonları yoğun su ve nem nedeniyle küflenme, kararma gibi sorunlara maruz kalabilir. Onun için ortalama 1 yılda bir yenilenmesi gerekir.
Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir.
Silikon Neden Sararır, Kararır? Silikonların sararmasının ya da küflenmesinin yani kararmasının nedenleri neme ve suya maruz kalmalarıdır. Silikon temizleme kimyasalları, küfleri temizlemek için iyi bir çözümmüş gibi görünse de bu temizlik ürünleri, silikonun sararmasına da neden olabilir.
Bu malzeme, akrilik ve silikon UV ışığına maruz kaldığında tetiklenen bir oksidasyon reaksiyonu nedeniyle sararmaya başlıyor. Buna benzer bir reaksiyon ter ve yağ ile de meydana geliyor.
Silikon uzun ömürlü bir malzeme olmasına rağmen su ile çok fazla temas ediyorsa zamanla kararma ve küflenme oluşmaktadır. Akfix 100D Duşakabin Silikonu lavabo ve fayans gibi ıslak alanlarda tam kapatıcılık sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Lekeyi su yerine aseton yardımıyla nazikçe temizleyebilirsin. Bu gibi yüzeylerde ısı yöntemiyle silikonu gevşetmeyi ve bu şekilde temizlemeyi düşünebileceğin gibi kuru temizleme yöntemlerini de düşünebilirsin.
Karbonat ile temizlik: En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Bunların arasında şeffaf görünüme sahip olan silikon telefon kılıfları da bulunur. Bu kılıflar telefonun rengini görmek isteyen kişilerin birinci tercihidir. Ancak bir zaman sonra özellikle silikondan yapılan kılıflar sararmaya başlar. Bu sebeple sararan telefon kılıfı temizleme işlemini yapmanız gerekir.
Silikon uzun ömürlü bir malzeme olmasına rağmen su ile çok fazla karşı karşıya geliyorsa zamanla kararma ve küflenme oluşmaktadır.
Karbonat, Sirke ve Limon
Az miktarda karbonatı yine az miktarda su ile karıştırıp macun kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı diş fırçası ile sararan telefon kılıfınıza sürün ve ardından yıkayıp kurulayın.
Banyolarda duşakabinlerin montajı sırasında su sızmalarının engellenmesi için kullanılan silikon, şu şekilde çekilmelidir. Öncelikle silikon çekmek için bazı malzemelerin hazır edilmesi gerekmektedir. Bunlar: Silikon tüpü, metal silikon tabancası, falçata, maskeleme bandı ve eldiven gibi malzemelerdir.
Sararan duşakabin lastiklerini temizlemek için, karbonat ve beyaz sirke eşit miktarda karıştırılarak bir macun oluşturulur. Macun lastiklerin üzerine sürülür ve yaklaşık 15 dakika bekletilir. Ardından, bir diş fırçası veya yumuşak kıllı bir fırça ile lastikler ovulur ve suyla durulanır.
Renk Koruma Özelliğiyle Çekomastik Duşakabin Montaj Silikonu
Çekomastik markası tarafından satışa sunulan bu malzeme, uzun süreli renk koruma özelliğine sahiptir. Sızdırmazlık özelliği son derece yüksek olduğundan kaliteli bir dolgu malzemesidir.
Yüzey her türlü toz ve kirden arındırılmış, kuru, temiz ve sağlam olmalıdır. Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
4 tatlı kaşığı limon tuzu ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı limon tuzu eriyene kadar sprey şişesinde güzelce çalkalayın. Limon tuzlu suyunuzu cam silme deterjanları gibi kullanabilirsiniz. Son olarak duşakabini duru suyla durulayın ve kuru bezle leke kalmayacak şekilde silin.
Silikon maddesi yüksek sıcaklık farklarına dayanıklı bir yapıya sahiptir. Böylece silikon mama kaşığı suda 5 dk. kaynatılarak ya da sterilizatör aracılığıyla rahatça temizlenebilir.
Yüzeyin ihtiyacını karşılamak için duşakabin silikonu tercih edilmelidir. Silikon su ile temasında yüksek dayanım sunar . Böylelikle silikonun suyla temasında herhangi bir küf, nem gibi olumsuz durumlar yaşanmasına engel olmaktadır. Alçıpan, duvar gibi yüzeylerde mastik tercih edilmemektedir.
Genel olarak silikonlar kimyasal olarak inert yapıdadır ve çok az sayıda malzeme tarafından etkilenebilirler. Konstantre edilmiş sülfirik asit, hidroflorik asit ile uzun süreli maruziyet ve bunların yüksek basınçlı buharı ile temas silikonlar üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.
Duşakabinin yapıştırılması için öncelikle silikon kullanılıyor. Bu süreçte silikonun belirli bir süre beklemesi ve kuruduktan sonra kullanılması gerekiyor. Bu süreçte duşakabin takıldıktan sonra en az 24 saat boyunca su değmemesi ve hiçbir şekilde silikon kuruyana kadar kullanılmaması gerekiyor.
Raf Ömrü: Üretim tarihinden itibaren 12 ay.
Silikon, izolasyonda yapıştırma malzemesi olarak kullanılır. Silikonun su dayanımı yüksektir. Su gören yerlerde kullanılabilir ancak mastik hem dolgu hem izolasyon malzemesi olarak kullanıma daha uygundur.
Silikonun hiç donmamasının yanı sıra geç donması da o ürünün raf ömrünü tamamlamış olduğunu gösterir. ancak yüksek nem oranı içeren ortamlarda depolanmış bir silikonun bir yıl içinde kullanılması gerekir. Yine de , üzerinde son kullanma tarihi geçmiş bir silikonun satın alınmasını tavsiye etmiyoruz.
Duşakabin camında hiç leke kalmaması için en iyi yöntemlerden biri saf sirke ve karbonat karışımıdır. Karşımı hazırlamak için bir kabın içine karbonat ve saf sirkeyi koyarak macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bir süngere yardımıyla macundan alarak duşakabin camına sürün.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
Bir çay bardağı boraks, yarım su bardağı limon suyu ve yarım su bardağı suyu birlikte karıştırın. Karışımı klozetin her yerine gelecek şekilde dökün. Birkaç saat beklettikten sonra fırçayla durulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri