Çinli dondurma üreticisi firma Chicecream ocak ateşinde bile erimeyen dondurma üretti!
Böğürtlende bulunan maddenin su ve yağı bir arada tuttuğunu tespit eden araştırmacılar aynı maddeyi dondurmada da kullandı. Kullanım sonrası dondurmanın uzun süre oda sıcaklığına sahip ortamda bırakılmasına rağmen erimediği görüldü. Sadece Japonya'da satışa sunulan erimeyen dondurma tüm dünyaya açılmayı bekliyor.
Dondurma çabuk eriyen bir tatlıdır ve soğutucudan çıktığı andan itibaren erimeye başlar bu nedenle çabuk tüketilmesi gerekmektedir. Dondurmanın erimemesini sağlamak adına dondurucuda muhafaza edebiliriz. Dondurmanın çabuk erimemesi adına etrafına dondurmaya değmeyecek şekilde buz dolu bir kaba koyabiliriz.
Dolayısıyla, "Maraş dondurması neden erimez?” sorusunun cevabı olarak; birer koruyucu olarak işlev gören ve ona daha sağlam ve güçlü bir doku sağlayan malzemeler içermesi nedeniyle diğer dondurma çeşitlerine göre daha yavaş eridiği söylenebilir.
Dondurma yeterli derecede muhafaza edilmediğinde ısınarak erir. Eriyen dondurma bir süre sonra tekrar donar, ancak bu süreçte dokusunda kristalleşme görülür.
İlgili 42 soru bulundu
Dondurmayı özel yapan içindeki hava. Bu hava ona hafif, kremamsı dokuyu veren şey aslında. Dondurma eridiğinde ise bu hava kayboluyor. Bu yüzden onu yeniden dondurucuya koyduğunuzda yoğun bir madde olarak donuyor ve katılaşıyor.
“EKSİ 18 DERECEDE SAKLANMALI”
Erime gerçekleşirken bu patojenler açığa çıkıyor ve hızla ürüyorlar. Bu nedenle dondurma, bakterilerin çoğalmayı tamamen durdurduğu eksi 18 derecede saklanmalı, dondurucudan çıkartıldığında tüm 'dondurulmuş' ürünlerde olduğu gibi hemen tüketilmelidir” dedi.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Ülkemizde “dondurma nerede meşhurdur” sorusunun cevabı çoğu kişi için Kahramanmaraş'tır. Evet, Kahramanmaraş, dondurmanın yaygın olduğu şehir olarak karşımıza çıkar. Maraş dondurmasının ana vatanıdır. Bununla birlikte ülkemizde çok lezzetli ve sıra dışı dondurmalar yapan mekanların sayısı hiç de az değildir.
Sütle hazırlanan dondurmanın temel bileşeni kaymaktır. Süt işleme tesislerinden alınan kaymak, şeker, karajenan (deniz yosunundan elde edilen kıvam artırıcı) ya da yumurta, salep ve yoğunlaştırılmış sütle sanayi tipi karıştırıcılarda karıştırılır.
Şok dondurma, -18 ° C'lik bir sıcaklıkta ürünün öz ısısını elde edene kadar soğutma işlemidir. Bu hızlı dondurma işlemi -35 ° C / -40 ° C odalarda yapılır.
Soğuk madde ısınırken, sıcak madde soğur. - Bu durumda, dondurmamız havadan ısı alır ve işte bu yüzden çabucak erir.
Stabilizerler, dondurmanın reolojik ve duyusal özelliklerini iyileştirmek üzere üretimde kullanılan yardımcı katkı maddeleridir. Dondurma teknolojisinde kullanılan bir stabilizerin en büyük rolü miksteki serbest suyu bağlamak ve jel yapısını korumaktır.
Yavaş dondurma yönteminde hücre canlılığı, kademeli olarak soğutma esnasında hücre etrafında buz kristalleri oluşturularak sağlanırken, vitrifikasyon tekniğinde konsantrasyonu yüksek dondurma solüsyonları yardımıyla ani ısı düşüşüyle birlikte hücre etrafında cam bir katı yüzey oluşturularak korunmaya çalışılır.
Bir tencerenin içerisine süt, salep krema ve şekeri alıp karıştırarak kaynatmaya başlayın. Hafif koyu bir kıvam alınca ocaktan alın ve kaplara bölüştürün. Buzlukta en az 5-6 saat dondurun.
Proteinler vücutta yağ olarak depolanmadığı için dondurmanın kilo aldırmadığı söylenebilir. Fakat bilinçsizce ve fazla şekilde tüketilen her şeyde olduğu gibi kalori fazlalığı oluşturacak şekilde dondurma yemek kilo alımına sebep olabilir. Dondurma yemek çok lezzetli olsa da vücuda faydaları da bulunmaktadır.
Fevzi Özgönül, “Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.” dedi. A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller vücudumuz için çok önemlidir.
Sade dondurma, çok zengin ve kaliteli kalsiyum kaynağıdır, özellikle çocuklar için çok faydalıdır. Doğal sütten yapılmış, sade dondurma gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Diğer çeşitlere oranla renklendirici içermemesi daha çok tercih edilmesine neden oluyor.
Soğutma çoğu mikrobu öldürmez, ama onları uyku haline sokar. Böylece dondurulmuş besinler eğer donmuş durumda kalırlarsa bozulmazlar. Donmuş besinleri özellikle etleri ve balıkları çözdürdüğünüzde taze halleriyle aynı pişme derecesine kadar pişirmelisiniz.
GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın, gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi. Manavoğlu, "Kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip, yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
-DONDURMA GÜNDÜZ TÜKETİLMELİ
Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Dondurma süt, şeker, glikoz şurubu, salep, süt yağı, vanilya, meyve püresi, çeşitli kuru yemişler, çikolata veya kakaodan yapılan, besleyici değeri yüksek olan bir tatlıdır.
Dondurma toplarını önce yumurta beyazına daha sonra harca batırın ve yeniden derin dondurucuya kaldırın. Daha önce de vurgulandığı gibi, dondurucuda minimum 12 saat beklemelidir. Daha fazla da bekletebilirsiniz. Ancak kızartma işlemi sırasında dondurmanın mümkün olduğunda az erimesi için minimum süreye bağlı kalın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri