Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır.
Kayıngiller familyasından, uzun ömürlü bir ağaçtır. Vatanı Türkiye'dir.
En iyi kestane fidanı ışıklar türüdür. Meyvelerinin boyutu orta, açık yeşil kabuk rengi, yuvarlak ve yüzeyi pürüzsüz olan bu tür en çok tercih edilenlerdendir. Işıklar kestane meyvesi etli ve verimlidir.
Kestane Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 1.965.351 ton üretim ile dünyanın en büyük kestane üreticisidir. Bolivya 84.010 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Türkiye, yılda 63.580 ton üretim ile üçüncü büyük kestane üreticisidir.
İlgili 41 soru bulundu
ÜLKEMİZDE KESTANE ÜRETİMİNİN EN FAZLA YAPILDIĞI BÖLGE
Ege Bölgesi kapsamında kestane hangi ilde yetişir dediğimizde en çok kestane üreten ilimiz Aydın'dır. Aydın ili iklim bakımından kestane yetiştirmeye oldukça elverişli bir ildir. Aydın ili Ege bölgesinde yetişen kestane ağaçlarının %70'lik kısmını karşılamaktadır.
Kastamonululara göre en kaliteli kestane kendi illerinde yetişiyor: “Kastamonu kestanesi daha güzel, tatlıdır. Damak tadına daha uygun bir lezzeti vardır. Bu yüzden meşhur ve çok talep görüyor.
Yemiş olarak yetiştirilen kestane ağaçları ise yabani kestane ağaçlarına göre daha kısa boyludur. Genellikle 5 veya 6 metre yüksekliğindedir. Kestane ağaçları 10 veya 10 yaşında meyve verir.
Sulama ile toprak nemi devamlı sağlanmalıdır. Su yetersizse meyilli yerlerde sekiler yapılarak ve toprak malçla kaplanarak toprak nemi muhafaza edilmelidir.
Bu ağaç türü ılıman ve sıcak iklim koşullarını sever. Kestane ağacı yetiştiriciliği, güneşi ve nemi fazla olan yerlerde daha sağlıklı yapılmaktadır.
Kestane nerede yetişir sorununa Aydın şeklinde cevap verilebilmektedir. Aydın ilinin iklim koşullarının ve diğer şartlarının uygun olması kestanenin rahat bir şekilde yetişebilmesine olanak sağlamaktadır. Genel anlamda Ege bölgesine bakıldığında ülkede gerçekleştirilen üretimin %70'inin burada yapıldığı görülmektedir.
Kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda veya kumlu topraklarda yetiştirilir. Kestane ağacı kireçli toprakları sevmez. Ülkemizde de Bursa'da yetiştirilen kestaneler oldukça ünlüdür.
Büyük yabani kestanelerin aşılanması halinde bir ağaçtan 150 kg meyve alınabilmektedir. Kestane yetiştiriciliğinde anaç seçimi ve toprak yapısına bağlı olarak çeşit kadar önemlidir.
Yeryüzünde farklı coğrafyalarda 16 değişik türüne rastladığımız kestane ağacının en bilinen türleri Amerikan kestanesi, Çin kestanesi, Japon kestanesi ve Anadolu kestanesi.
İlk dükkanını Bursa'da Atatürk Caddesi'nde açan Tatveren, ürünleri, sunduğu hizmeti ve eşinin de desteğiyle Bursalıların gönlünde taht kurar. Ali Şakir Tatveren'in 1957 yılında vefatı üzerine şirket yönetimine eşi Nedret Tatveren ve çocukları Alparslan, Atilla ve Yüksel Tatveren geçer.
Kestane, Fagaceae familyasına ait Castanea sativa Mill. ağaçlarına ve aynı zamanda bu ağaçların yenile- bilen meyvelerine verilen isimdir (Bozkurt ve diğ., 1982).
Kestane yıllık yağış toplamı 600-1200 mm olan yerlerde susuz yetişebilir. Bu nedenle yağış kestane yetiştirticiliği için önemlidir.
Rüyada kestane ağacı görmek kişinin müjdeli bir haber aldıktan sonra eski dertlerinden kurtulması, uzun süren bir hastalık döneminden sonra eski sağlığına kavuşması ve hayırlı bir rızık kapı bulması demektir.
Kestane ağaçları genellikle dikimden 3-5 yıl sonra meyve vermeye başlar. Beşinci yıldan sonra kestane fidanı optimum verime ulaşır.
1 Dönüme Kaç Kestane Ağacı Yetiştirilir? Kestane bitkisinden kapama bahçe yapıldığında kare, dikdörtgen, üçgen dikim sistemleri kullanılır. Bitki aralıkları genel olarak 6x8 metre olacak şekilde dikim yaparsanız ortalama dönüme 25 fidan dikimini yapabilirsiniz.
Kestane Fidanı Ne Zaman Dikilir? Aşılı açık kök kestane fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir. Tüplü fidanlar ise 12 ay boyunca dikim yapılabilir.
büyümeden sonra sıra arası 70x80 cm sıra üzeri 30 cm ara ile şaşırtılır. Katlanmadan ekilen tohumların çimlenme oranını yükseltmek için 8-10 cm derinlikle harçlı toprağa ekilir ve tohumların üzeri 4-5 cm harçlı toprakla kapatılır.Harçlı toprak 1 kısım toprak 1 kısım yanmış çiftlik gübresi kullanılır.
Kış aylarının sevilen meyvesi kestane Sinop'ta kilosu 300 liradan satılıyor. Sinop'un meşhur Erfelek kestanesi bu sene fiyatı ile cep yakıyor.
Kastamonu ilimizin yüzde 67'si ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu ormanlık alan içerisinde 16 Bin hektara yakın kestane ağacı mevcuttur. 4 bin hektara yakını sadece kestane olup diğerleri karışık orman varlıklarımızdır. Bozkurt ilçemizde de yaklaşık 3 bin hektar kestane ormanı mevcuttur.
Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Doğanyurt ve İnebolu gibi Kastamonu'nun sahil ilçelerinin dağlarında ve Sinop'un Erfelek ilçesinde yetişen kuzu kestaneler büyük ilgi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri