Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
Kahvaltı için bir tane dilimleyip zeytinyağı ile karıştırıyorum. Bazen de içerisine domates ve biber doğrayıp salata olarak da kahvaltıda yiyoruz.
Sürk, sabah kahvaltılarında ve her zaman yiyebileceğiniz çok yararlı ve lezzetli bir kahvaltılıktır. Ana malzemesi çökelektir. Çok çeşitli baharatlarla tatlandırılmış, zeytin yağı ile sunuma hazırlanan bu kahvaltılık lezzeti Hatay' ın dışında başka hiçbir yerde aynı kıvam ve lezzette bulmanız mümkün değildir.
bol taze ot ve baharat katkısıyla yoğrulan çökelekler küçük, kümbete benzeyen bir forma sokularak güneşte kurutulur. daha sonra da gazete kağıdına sarılarak gölgelik bir yerde küflendirilmeye bırakılırlar. servis edilirken üzerlerindeki küf sıyrılır, incecik dilimlenerek üzerine bol sızma zeytinyağı ve zahter boca ...
Sürk peynirini hemen yiyecekseniz dilimledikten sonra üzerine bolca zeytinyağı dökerek servis edebilirsiniz. Sürk peyniri sadece ekmek arası yenilmez, aynı zamanda peynir ve zeytinyağının müthiş birleşimine de ekmek bandırılır.
İlgili 15 soru bulundu
Hatay'ın en beğenilen peynirlerinden olan ve en çok tercih edilen sıkma peyniri, günlük taze olarak üretilmektedir. Kahvaltıda dilimlenip yenilebildiği gibi, tost yapımında da kullanılabilir. Ayrıca mikro dalgada eritilip üzerine pul biber serpiştirip yiyebilirsiniz.
+4 derece dolapta saklanmalı, eğer istenirse difrizde saklanarak 6 aya kadar kullanım süresi uzatılabilir.
Sürk, birinci kalite özel yapılmış ev yapımı bir çökelek ürünüdür. Tercihe göre küflendirilerek ya da taze tüketilir. Sabah kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.
Kendi yetiştirdikleri hayvanlardan ve anlaşmalı çiftliklerden gelen sütlerle ürettikleri şirdan mayalı, el yapımı, doğal ve katkısız Pales Süt Ürünleri peynir çeşitlerinden haşlama peynir; dilimlenmiş halde ve sıcak suya koyularak tüketilir.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
Hatay, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde, Akdeniz'in doğu ucunda kıyıları olan bir ilidir. Hatay ilinin merkezi Antakya'dır. Hatay ili, 2021 yılında 1.670.712 kişiden oluşan bir nüfusa sahip.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Peynirde oluşan küfün rengi önemlidir. Yeşilimsi olanların dışındaki peynirleri yemeniz önerilmez.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Küflü peynir ürünlerini kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi birçok yemekte ya da hamur işine ekleyerek de afiyetle tüketebilirsiniz. Küflü peynirler, eriştelere de çok yakışan bir lezzettir.
Peynir 2-4 derece ısıda saklanmalıdır. Kullanmadığınız zaman buzdolabından çıkarmayınız. Peynir cam, metal veya seramik bir kapta veya kendi ambalajı içerisinde saklanmalıdır. Peynir dondurulup çözüldüğünde dokusunu kaybeder, bu sebeple derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Orijinal künefe peynirinde keçi sütü kullanılsa da inek sütünden de yapılıyor. Tuzsuz Hatay künefe peyniri ya da tuzsuz Antakya peyniri olarak bilinen künefe peyniri özel olarak künefe tatlısı için üretiliyor.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Peynir üzerinde; kırmız, siyah ya da gri gibi yeşil renk dışında bir tonla karşılaşıldığında tüketimden uzak durulması gerekir. Çünkü bu renkler peynirde aflatoksin ismi verilen bir maddenin olabileceğinin göstergesidir. Aflatoksin maddesiyse vücut sağlığı açısından oldukça zararlı kabul edilir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Hatay peyniri, tatlı peyniri ya da kadayıf peyniri olarak tanınmaktadır. Künefe peyniri protein ve kalsiyum içermektedir. Künefe peynirini tatlı dışında tüketerek kalsiyum desteği olarak tercih edebilirsiniz. Hatay ilinde bolca üretimi yapılan künefe peyniri, bu yöre halkına da gelir imkanı sağlamaktadır.
Kaşar gibi kuru peynir türlerinin ambalajları açıldıktan sonra ise bu peynirlerin kalan kısımları önce havlu kağıda sarılmalı ve ardından streç filmle kaplanmalıdır. Bu şekilde küf oluşumuna sebep olan nem ve oksijenin peynire etki etmesi engellenmiş olur.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri