Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır. Konya'da 600 binden fazla sığır beslenmektedir.
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir. Mevcut çayır ve mera varlığı bakımından da Türkiye'nin başta gelen bölgesidir (Aksoy, 2008).
Hayvancılık, Erzurum için önemli ekonomik bir güçtür. Sahip olduğu büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'de birinci ildir.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanlarının yetiştiriciliğini kapsayan bir hayvancılık dalıdır. Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır. Bu bölgelerin bitki örtüsü küçükbaş havya yetiştiriciliği için oldukça uygundur.
İlgili 34 soru bulundu
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır. Konya'da 600 binden fazla sığır beslenmektedir.
Büyükbaş hayvancılık genellikle Doğu Anadolu Bölgesinde yapılır çünkü yükselti fazladır.Büyükbaş hayvancılık için ideal yerdir.
Türkiye'de son beş yılda küçükbaş hayvan sayısı yüzde 29,8 oranında arttı. İllere göre en fazla küçükbaş hayvan sayısında Van, Konya ve Şanlıurfa ilk üç sırayı paylaşırken, Bartın, Düzce ve Karabük son üç sırayı paylaştı.
Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir'dir (208.452 baş). İller bazında koyun varlığına ait güncel verilerin analiz edilerek durumun ortaya konulması, bölgesel koyun ıslah çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Büyükbaş hayvan mevcudu az olmasına rağmen küçükbaş hay van mevcuduna yakın değerde büyükbaş hayvanı bulunan illerimiz: Bolu, Sinop, Tokat ve İstanbul'dur. Bu illerimizdeki büyükbaş hay van mevcudunun oranı % 40-43 arasında değişmektedir.
Hayvansal gıdaların ve ürünlerin elde edilmesine yönelik olarak yapılan havyan yetiştirilmesi, beslenmesi, bakımını kapsayan tarım kolu genel anlamıyla hayvancılık olarak adlandırılmaktadır.
Adana'da sıkça tüketilen yemek, Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir.
BESİ HAYVANCILIĞI NEDİR? Besi hayvancılığı, ahırlarda ıslah edilen ve cinsleri iyi olan hayvanlar kullanılarak yapılan bir hayvancılık türüdür. Öncelikli amaç hayvanlarda et ve süt verimi sağlamaktır. Bunun için hayvanlara kaliteli hizmet yapılmakta ve kaliteli yem verilmektedir.
Büyükbaş hayvan varlığında 2020 yılına kadar Avrupa'da Fransa'nın ardından ikinci sırada gelen Türkiye, aynı yıl 18,2 milyonluk büyükbaş hayvan sayısıyla zirveye yerleşti.
Tarımın bir kolu olan hayvancılık; ekonomik değeri olan hayvanların yetiştirilmesi, çeşitli şekilerde yararlanılması ve pazarlanması durumudur. Türkiye'de büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sığırcılık ( inek, öküz, dana, manda) at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsamaktadır.
Büyükbaş hayvancılık; sığırcılık, mandacılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı. Süt ve besi sığırcılığı çeşitli ürünleri ile gerek insan beslenmesi ve sağlığı gerekse çeşitli endüstrilerini temin etmesiyle ülke ekonomilerinde önemli rol alır.
Türkiye'deki büyükbaş hayvan sayısı son 5 yılda 3 milyon 603 bin artarak geçen yıl sonu itibarıyla 14 milyon 415 bine ulaştı. Bu sayıyla Türkiye, büyükbaş hayvan varlığı 18 milyon 904 bin olan Fransa'nın ardından ikinci sıraya yerleşti.
Türkiye'de 2015 yılında küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık 44 milyon 673 bin, büyükbaş hayvan sayısı da 14 milyon 731 bin olmak üzere toplam 59,4 milyon seviyesindeydi. Son 5 yılda hayvan varlığı yaklaşık 9 milyon baş arttı. Toplam hayvan varlığı 68 milyon başı geçti.
Türkiye 17 milyon büyükbaş, 56,3 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla Avrupa Birliği ülkeleri arasında liderliğini koruyor. 11 milyon 578 bin keçi varlığıyla Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinin toplamını da geride bıraktı.
Küçükbaş Hayvancılık Nerelerde Görülür? Otlakların az olmasından dolayı küçükbaş hayvancılık daha çok Orta Anadolu'da ve Akdeniz Kuzey bölgelerinde küçükbaş hayvancılık görülür. En çok orta Anadolu, Akdeniz'in Kuzey kesimleri en yoğun küçükbaş hayvancılık yapılan bölgeler arasında yer alır.
Ülkemizde keçi yetiştiriciliğinin en yoğun bir şekilde yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bu bölgeyi sırasıyla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi takip eder. Keçi varlığımızın yaklaşık %30'u Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir ve en önemli iller Mersin ve Antalya'dır.
Büyükbaş süt üretiminde sığır, küçükbaş süt üretimde ise koyun ve keçi önemli bir yer tutmaktadır. İzmir, süt üretimi açısından önemli bir ildir. Türkiye toplam süt üretiminin yaklaşık %5'i İzmir'den karşılanmaktadır.
Doğu Anadolu Bölgesi
Ani Harabeleri, Çıldır Gölü ile Kars, Selçuklu eserleriyle Erzurum, gölün muhteşem güzelliğiyle Van, Türkiye'nin en yüksek dağıyla Ağrı… Kaburga Dolması, Kaz Eti, Gül Tatlısı, Van Kahvaltısı yöreye özgü en meşhur yemekler.
Ege bölgesinde hayvancılık çok gelişmemiştir. Üstelik yakın dönemde otlakların daralması nedeniyle, hayvan sayısında azalma gözlenmektedir. Kıyı kesimde daha çok kıl keçisi, tiftik keçisi ve koyun, iç kesimlerde sığır ve manda besiciliği yaygındır.
Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Çok az miktarda sığır yetiştiriciliği de vardır. Ayrıca hayvancılığa dayalı olarak Diyarbakır'da Türkiye'de bir ilk olan Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri