Sır saklamasını bilen ve ağzı sıkı anlamlarında kullanılan ketum kelimesi, insanlar için kullanılır. Bir sırdaşınız varsa, şanslısınız. Edineceğiniz güvenebileceğiniz bir arkadaş, özel düşüncelerinizi bir sır olarak saklayabilir. Ketum ne demek sorusunun yanıtında sırrı saklayan kişinin ağzının sıkılığı yatar.
-Ketum; sır saklayan, ağzı sıkı demektir. TDK'ya göre de ketum kelimesi, ağzı sıkı anlamını taşır. "Ahmet, çok ketum bir insandır, ondan laf alamazsın."
Ketum genellikle bir kişinin sırları saklamaya, fazla konuşmamaya ve duygularını veya düşüncelerini açıkça ifade etmemeye meyilli olduğunu ifade eden bir terimdir. Kelimenin kökeni olan “ketum” kelimesi Türkçeye, Farsça “ketum” kelimesinden geçmiştir.
Ketum; sır tutabilen, ağzı sıkı kimse demektir. Arapça katm “susmak” sözcüğünden gelir.
sır vermeyen, hatta söylenmesi gereken konuları bile anlatmayıp kendine saklayan insanlara söylenir, bazı durumlarda sevimsiz insanlar için de kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Sır saklamasını bilen ve ağzı sıkı anlamlarında kullanılan ketum kelimesi, insanlar için kullanılır. Bir sırdaşınız varsa, şanslısınız. Edineceğiniz güvenebileceğiniz bir arkadaş, özel düşüncelerinizi bir sır olarak saklayabilir. Ketum ne demek sorusunun yanıtında sırrı saklayan kişinin ağzının sıkılığı yatar.
d) Ketum davranmamak: Görevi ile ilgili gizli olmayan ancak açıklanmaması gereken bir bilgiyi yetkisiz kişilerin öğrenebileceği bir şekilde açıklamaktır.
Kelimenin orijinali olan Yunanca despotēs, kabaca "Efendi" anlamına gelir ve kyrios kelimesi ile eş anlamlıdır. Yunaca terimin Latince karşılığı dominus'tur ve despotēs zaman zaman sikke basımında olduğu gibi bazı resmi durumlarda Roma İmparatoruna atıf yapmak için kullanılmıştır.
Kubbealtı Lugatı i. Ketum olma durumu, sır saklama, ketûmiyet.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde yer alan bilgilere göre “ketumiyet” ağzı sıkılık anlamına geliyor. Yani iş ilanlarında karşılaşılan özellikler arasında bulunan ketumiyette kişinin ağzının sıkı olması isteniyor.
Kelime anlamı ise ağırbaşlı veya onurlu demektir. Günümüzde ağırbaşlı ve onurlu kelimesi çok sık kullanılsa da vakur kelimesi az kullanılmaktadır. Genellikle ağırbaşlı kişilere veya bir olay karşısında onurlu kişiler için söylenebilecek bir sözdür. Dilimizde sıfat olarak kullanılmaktadır.
Kelime Anlamı: Âmiyâne, olağan, sıradan, basit veya yaygın bir şekilde kullanılan bir şeyi ifade eden bir sıfattır. Bir nesne, olay veya durum âmiyâne ise, bu, genellikle herkes tarafından bilinen veya karşılaşılan bir şeydir.
hiçbir durumda "renk vermemektir" yani bir çeşit içten pazarlıklılık durumudur. erdem gibi görünmesine rağmen büyük erdemsizliktir. düşüncelerine güvenmeyen ve onları ifade etmekten korkan insankurularının kendini gizleme taktiğidir denilebilir.
Kişilerin herhangi bir düşünceye saplantılı olarak inanması, bağnaz olarak değerlendirilir. TDK'ya göre de, saplantılı düşünce anlamına gelir.
Peydah sıkça kullanılan kelimelerden biridir ortaya çıkmak, meydana gelmek ve beklenmeyen bir olayın başa gelmesi ya da o olay ile yüz yüze gelmek anlamında kullanılmaktadır. Peydah Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Peydah TDK sözlüğüne göre açık, belli olan ve meydanda olan anlamına gelmektedir.
Dominant kelimesinin anlamı, baskın ve egemen demektir. Biyolojik anlamda kullanılan dominant sözcüğü baskın bir geni ifade eder. Çevresine karşı liderlik vasfı taşıyan baskın ve egemen bir tavır sergileyen kişiler dominant olarak adlandırılır. Dominant kelimesinin TDK'daki anlamı, baskındır.
Şiire özgü ve şiir niteliğinde olan düşünce, anlayış ve söyleniş olarak değerlendirmek mümkün olmaktadır.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Kara sevda, melankoli ya da mâl-i hülyâ (Yunanca Grekçe: μελαγχολία - melankolia, "üzüntü" < Eski Yunanca μέλας (melas), "kara, siyah", + χολή (kholi) kara safra), günümüzde yaygın olarak kişinin az hareketli ve normalden daha heyecansız bir hayat tarzını sürdürdüğü depresyondan kaynaklanan bir duygudurum bozukluğu ...
Türk dil kurumuna göre müstebit kelimesinin sözlük anlamının zorba ve baskıcı manalarına geldiğini söylemek mümkündür.
KETÛMİYET. (ﻛﺘﻮﻣﻴّﺖ) i. (Ar. ketūm'dan yapma mastar eki -iyyet ile ketūmiyyet) Ağız sıkılığı, ketumluk.
Resen sözcüğü, hukuki alanda kanunlarla karara bağlanan konuları içermektedir. Bir konu kanunla karar bağlanmış ise, bu konuda hiç kimseye danışılmadan karar verilebilir. Resen, kimseye danışılmadan yani bağımsız olarak anlamına gelmektedir.
Madde 28 - Emir; her türlü askerî vazifelerin ve hizmetlerin nâzımıdır. Emrin üniforma ile verilmesi lâzımdır. Üniformasız olan bir âmirin verdiği emirleri onu tanıyanlar yapmağa mecburdur.
Kâtim: Söylemeyip sır tutan, sır saklayan (KT, 879). Ketum: Her şeyi saklayan, kimseye sır açmaz, boşboğaz zıddı: Kendisi ketum adamdır (KT, 886).
Metânetsiz, güçsüz ve dayanıksız olma durumu: Bu ne metânetsizlik? (…)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri