müşt - مشت || سطبر و گنده و غليظ.
(Osmanlı Dönemi) (şevk. den) Arzu ve iştiyak gösteren, fazla istekli.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Mütehassıs - متخصص
iş). uzman. usda. exper. proficient.)
“İhsan” ve “muhsin” kavramları bunun bariz örneklerinden ikisidir. Her iki kelime de Türkçeye anlam daralması ile girmiş ve bu meallere de yansımıştır. İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Musin, birçok epitel hücrelerin yüzeyinde bulunan yüksek oranda glikolize edilmiş, yüksek moleküler ağırlığa sahip (400-1000 kDa) glikoproteindir. Musinlerin sekrete edilen formu ve membranda bulunan formu mevcuttur.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
(ﻣﺠﻬّﺰ) sıf. (Ar. techіz “donatmak”tan mucehhez) Yapacağı iş için gerekli her türlü malzeme ile donanmış, hazır duruma getirilmiş, donatılmış, techiz edilmiş: Fikr ordusuyuz, meş'al-i irfanla mücehhez / Âyât-ı hakîkat okunur râyetimizde (Tevfik Fikret).
Müteveffa kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup mevta kelimesinden ortaya çıkmış bir kelime olmaktadır. Müteveffa kelimesi ölmüş kişiler ve ölenleri anmak ve onlara saygı göstermek için kullanılan bir tabirdir. Müteveffa kelimesi eş anlamlısı kelimeler ise merhum ve merhuma şeklinde kullanılmaktadır.
Başkasının sahip olduğu bir nimetin benzerini elde etmek için çaba gösterme ve olumlu bir rekabet içine girme anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim.
MUHANAT – MUHANNET
sıf. ve i. (Ar. muḫanneѕ'ten) halk ağzı. Korkak, alçak, kalleş, nâmert (kimse), muhannes: Muhannettir yalan dünya kayıran (Pir Sultan Abdal).
muciz - معجز
ناصرخسرو. (مُ جِ) [ ع . ] (اِفا.) عاجزکننده ، اعجاز آورنده .
Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir. Arapça dilinden Türkçe diline geçmiş olan bu kelime bahsedilen anlamıyla dilimizde sıklıkla kullanılmaktadır. Müptela kelimesinin kullanıldığı atasözü ve deyimler de mevcuttur. Bu konuya örnek olarak müptela olmak cümlesi verilebilir.
MÜZİÇ – MÜZ'İC
(ﻣﺰﻋﺞ) sıf. (Ar. iz'āc “rahatsız etmek”ten muz'ic) Rahatsızlık veren, huzursuz eden, sıkıcı, bunaltıcı, bıktırıcı: … Fehm ü dâniş, akl ü istihrâc hep muzlim / Bütün rûhumda müz'ic bir cemâdiyyet olur nâim (Tevfik Fikret).
" Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Müşrif Ortaçağ'da “nâzır, mütevelli, kayyım” anlamında cami, hastahane, sultan hazinesi, vakıf, kütüphane gibi kurumların yönetim ve denetimine bakan kimseler için de kullanılmıştır.
Müteferrik - متفرق
جای پراکندگی. (ناظم الاطباء). (مُ تَ فَ رِّ) [ ع . ] (اِفا.) پراکنده ، پریشان .
Arapça eski anlamına gelen tekaüt kelimesi, kavram olarak emekli, emekliye ayrılma anlamında kullanılmaktadır (tdk.gov.tr, Erişim 10.06.2014).
MÜŞÂHİT – MÜŞÂHİD
1. Gören, müşâhede eden (kimse). 2. i. Gözlem yapmakla görevli kimse, gözlemci.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir.
مؤسس Arapça ve farsça anlamları
الاطباء).
(Ar. fehm “anlamak”tan infihām > münfehim) [Türkçe'de türetilmiştir] Anlaşılan, kavranılmış, idrak edilmiş olan: Bu kaziyye gûyiyâ ahdinde oldu münfehim / Kim güneş tâvûs-ı zerrin-bâl oluptur şeb gurâb (Necâtî Bey).
münif - منیف
(ص .) بلند، مرتفع ، برآمده .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri