Salatalık. Salatalık yediğinizde aslında yüksek oranda su tükettiğinizi biliyor muydunuz? Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
Mayo Clinic'e (2) göre, “Günlük sıvı alımının yaklaşık yüzde 20'si genellikle yiyeceklerden, diğerlerinden ise içeceklerden geliyor”. Karpuz ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzenin su içeriği neredeyse yüzde 100.
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
Lahana taze tüketilebilir veya salata, çorba ve sandviçlerde de tüketilir. Ayrıca, buğulama yöntemi ile pişirilebilir. Lahana, yüksek oranda su içeren (% 92'den fazla), besin değeri zengin ve son derece sağlıklı bir gıdadır.
Beslenme. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na göre çiğ patates %79 su, %17 karbonhidrat (%88 nişasta), %2 protein ve ihmal edilebilir yağ içerir.
İlgili 22 soru bulundu
Probiyotik içeriğiyle bağırsak dostu olan yoğurdun faydaları saymakla bitmez. Yazın serinletici etkisiyle de tüketmek isteyeceğiniz besinlerin arasında yer alır. Zira yüzde 85-88 su olan yoğurt, sıcak havalarda vücudunuzun terleme ile kaybettiği sıvıyı yerine koymanıza destek olur.
Domates. Yemeklerin olmazsa olmazlarından kabul edilen, hem çiğ hem de pişmiş bir şekilde tüketilebilen domates de vücuda aldığınız su miktarını etkileyen besinlerden biri olarak kabul ediliyor. Antioksidan bakımından zengin olan domatesin çiğ halinin yaklaşık %94'ü sudan oluşuyor.
Havuç, %85'in üzerinde su içermektedir, %10'luk kısmı ise lif ve şekerdir, kalan kısmı az oranda yağ, protein, vitamin ve mineral içerir. Özünde A vitamini, karotenoid, B3 vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve K vitaminleri, folik asitler bulunmaktadır.
Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlar. Üstelik çekirdeği de faydalı! Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
Havuç (%87 oranında su), Bezelye (%79 oranında su), Patates (%79 oranında su).
Aynı şekilde Türk mutfağında bolca pişen kabağın da su oranı yüzde 95. C, B ve A vitaminlerinden zengin kabak, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineralleri de içeriyor.
Taze üzümün 100 gramında yaklaşık 71 kilokalori (kkal) enerji, 81,3 g su, temelde glikoz ve fruktoz olmak üzere 15,6 g karbonhidrat, 0,7 g protein, 0,3 g yağ ve 0,8 g posa bulunuyor.
Susuzluğu gideren ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan 10 besini tüketin! Salatalık: Salatalık, içeriğinde yüzde 95 oranında su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir.
1. Salatalık % 96. Su şampiyonu salatalık, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığa fazlaca faydalı bir besin.
Su içeriği % 94-95, lifli ve kalorisi düşük olması nedeniyle iyi diyet sebzesidir. ➢ Marulların hepsi iyi bir klorofil ve K vitamini kaynağıdırlar.
Hangi sebze olduğuna göre: En çok su isteyen sebzeler kabak, salatalık ve fasulyedir. Balkonda bahçede kabak yetiştirirken gölge ve nemi sevdiğini unutmayın. Aynı durum fasulye yetiştiriciliği için de geçerlidir.
Kavunun eti yaklaşık olarak % 91 oranında su içerir. Bu nedenle kavun bitkilerinin tatlı, iyi şekillendirilmiş meyve üretebilmeleri için yüksek derecede suya ihtiyaçları vardır.
Dünya geneline bakıldığında tüketimi ve üretimi oldukça fazla olan karpuz, domatesten sonra en fazla üretimi yapılan meyve türüdür. Su içeriği yaklaşık olarak %92 civarındadır. Kabakgiller familyasına ait besinlerin birçoğunda olduğu gibi karpuzun da su oranının oldukça yüksek olduğu söylenebilir.
İçeriğinin çoğu su olan meyvelerin başında gelen karpuz susuzluğu giderir, kaybedilen mineralleri yerine koyar ve rahatlatır. Ezilerek meyve suyu şeklinde veya dondurularak dondurma şeklinde tüketime uygundur.
Listelediğimiz tablodan da görüldüğü üzere içerisinde en fazla su oranına sahip yiyecek türü %96 ile limondur. İkinci sırada %95 su miktarıyla hıyar yani salatalık bulunurken üçüncü sırada ise %94 su oranıyla yeşil biber bulunuyor.
Yetişkin bir insanın vücudunun ortalama %60'ı sudan oluşur. Bu suyun çoğu vücudun hücrelerinde yer alır ve yaşam fonksiyonlarını sürdürmek için kullanılır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar. Hasat dönemine yaklaşıldığında ihtiyaç duyulan su miktarı metrekare başına 7-8 litreye çıkar.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri