Sinop'un gözde meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bileydin” meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip. Bunun sonucunda pek çok meyve ve sebzenin üretilebildiği Sinop'ta yetişen ürünler arasında en meşhuru Sinop Kestanesi. Türkiye'nin en lezzetli kestanesi olduğundan mevsiminde gittiyseniz mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
Özellikle Sinop'ta Ayancık yolu, Gerze yolu ve Erfelek yolu üzerindeki ormanlık alanlarda bu bitki yabani bir ağaç formunda gelişiyor. Sonbaharda ekim ile kasım arasında bir meyve oluşturuyor. Bu meyveyi de yöre halkımız 'bileydin' olarak adlandırıyor. Çileğe benzer, bu nedenle ağaç çileği de deniyor.
Sinop Yöresel Lezzetleri, Sinop Mantısı, Sinop Keşkek, Sinop Nokul, Sinop Tirit, Sinop Karalahana Sarması, Sinop Karalahana Çorbası, Sinop Tarhana, Gözleme ve dahası Sinop Sofrası Halime Şahin'de sizleri bekliyor.
Sinop'u terk etmeden önce tadına bakılması gereken o meşhur yemekler arasında ise; Sinop mantısı, mısır çorbası, nokul, katlama, içli tava, ıslama, sirkeli pırasa, palamut pilaki, keşkek, kabak millesi, kestaneli iç pilav, kaşık çıkartması, mısır tarhanası, hamursuz tatlısı, sıkmık tatlısı, mısır pastası ve prenses yer ...
İlgili 34 soru bulundu
Sinop'un gözde meyvesi “bileydin” birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bileydin” meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
İlimizin iklim ve toprak yapısı dikkate alındığında ceviz, kivi, bodur ve yarı bodur olarak kiraz, elma ve armut üreticiliği öne çıkarılarak yaygınlaştırılan ürünlerdendir.
Zengin bir mutfağa sahip olan Sinop, Batı ve Orta Karadeniz yemek kültürlerinden etkileniyor. Sinop mantısı, nokul, keşkek, hamsili içli tava, ıslama ve mısır çorbası gibi yöresel lezzetleri tadabileceğiniz şehirde muhteşem Karadeniz manzaraları eşliğinde hizmet veren balık restoranları da çok ilgi görüyor.
Sinop'un 1925 yılında kurulan ünlü Şen Pastanesi'nde üretilen prenses tatlısı, tüm dünyada ilgi görüyor. İki tartolet hamuru arasına krema eklendikten sonra üzerine çikolata dökülüyor. Servis edilirken fıstık eklenen prenses tatlısı şehrin meşhur lezzetleri arasında.
Sinop ili Karadeniz Bölgesi'nin hırçın denizlerine kıyısı olan bir ildir. Bu sebeple Sinop ilinin ünlü hediyelik eşyalarının başında gemi maketleri gelmektedir. Gemi maketleri pek çok ağaç türünden elde edilmektedir bu ağaç türlerinin arasında; ceviz, gürgen, kavak, kiraz ve armut ağaçları yer almaktadır.
Hünnap antioksidan bileşenler ve C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Vücut direncini artıran ve yaşlanma etkilerini geciktiren bu özelliği ile hünnap ölümsüzlük meyvesi olarak anılmıştır. Yüksek antioksidan içeriği ile hünnap meyvesi vücuttaki serbest radikallerle savaşarak zararlı hücrelerin yayılımını önler.
Bael meyvesi ahşap elma olarak da bilinen Hindistan'a özgü bir türdür. Hindular için kutsal olduğu düşünülmektedir. Sağlık faydaları ise oldukça fazladır. Birçok hastalığa şifa olarak sağlığımızı olumlu yönde etkilemektedir.
Cennet Meyvesi Fiyatları
Farsça olarak bakıldığında khurmalu olarak adlandırılan yani erik hurması anlamına gelir. Şeker ve tanence yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahip olan hurma portakal rengindedir.
Islama, Kastamonu yöresine ait yöresel bir yemek türüdür. Halk arasında "banduma" olarak da ifade edilir. Genelde Azdavay ve Pınarbaşı ilçelerinde sık yapılır. Ayrıca Sinop'ta da yapılır.
Gemi/Tekne Modelciliği ve Kotracılık:
Bugün Sinop'a gelen yerli ve yabancı turistlerin hediyelik olarak aldıkları tekneler Sinop' un simgesi haline gelmiştir.
Sinop ilinin en yüksek noktası olan Zindan Dağı, Ayancık ilçesinde yer almaktadır. Ayancık ilçesi güzel çam ağaçları, rengarenk çiçekleri ve bol oksijeni ile turistlerin odak noktası haline gelmektedir. Ayancık ilçesinin doğal güzelliği olan Akgöl, günün her saatinde eşsiz manzaralar sunmaktadır.
Sinop yemekleri içinde en meşhur lezzet şüphesiz Sinop mantısı. Belki daha önce Sinop'un mantısının meşhur olduğunu duymamış olabilirsiniz. Hatta belki nedir bu Sinop mantısının özelliği diyorsunuzdur. Diğer mantılardan farklı olarak hamurunda yumurta kullanılıyor.
Sinop Kalesi,yaklaşık olarak günümüzden 2700 yıl önce yapılmış.O zamanlarda bütün kenti içine almış.Roma,Bizans,Selçuklu,Pontus ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış.Sinop'a giderseniz mutlaka ziyaret edin.Fotoğraf çekmek ve kenti görmek için en iyi yer.
Sinop'a Ne Zaman Gidilir? Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta olan Sinop, dört mevsim yağış alabilen şehirlerimizdendir. Mevsim sıcaklıklarının en uygun olduğu zaman ise yaz aylarıdır. Özellikle yaz aylarında ve doğanın uyanış vakitleri olan bahar aylarında şehri ziyaret edebilirsiniz.
Sinop Kalesi ve Sinop Müzesi ile beraber Hamsilos Koyu şehirde en çok gezmesi gereken yerler içerisinde gelmektedir. Aynı zamanda Erfelek Tatlıca Şelaleleri ve Tarihi Balatlar Kilisesi ile Pervane Medresesi gibi pek çok özel ve tarihi yer olduğunu söylemek mümkün.
Sinop Merkez sebze bahçeleri alanı açısından Sinop'un %16'sını oluşturmakta olup, domates, salatalık, fasulye, biber ve karpuz gibi sebze ürünleri öne çıkmaktadır. Meyve bahçeleri açısından çok zengin olmayan İlçe'de en çok üretilen meyveler; elma, çilek, dut, ceviz ve ayva olarak sıralanabilir.
Bugün Sinop havalisinde 7 bine yakın ceviz ağacı bulunuyor.
İlçe Müdürümüz Hasan YÜRÜK bu yörenin özel bir bölge olduğu, İlimizin karasal bölümlerinde sadece bu yörede ekonomik olarak zeytin yetiştiriciliğinin yapılabildiğini söyledi. Yapılan hasadın bölge üreticilerimize bol ve bereketli olmasını dileriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri