Tafsil kelimesinin sonuna getirilen -at ekiyle oluşturulan tafsilat sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir şeyi hiçbir detayını atlamadan, tüm yönleriyle irdelemeye ve anlatmaya tafsil denir. Tafsilat ise bu sözcüğün çoğul halidir.
Arapça ve Türkçe konuşulan ülkelerde çok sık kullanılan tıfıl kelimesi erkek çocuk anlamına gelir. Tıfıl sözcüğü, mecazen bir işe yeni başlayan, henüz yeteri kadar deneyimi olmayan kişiler için de kullanılır. Evlat, oğul, sabi ve velet kelimeleri bu sözcükle eş anlamlıdır.
Mim sözcüğü, "taklit etmek" veya "temsil etmek" anlamına gelen Yunanca "mimeisthai" sözcüğünden gelir. Fransızcadan Türkçeye geçen pantomime ise yine Yunanca kökenli bir sözcüktür ve "her şeyi taklit eden" anlamına gelir.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan malumat kelimesi, ilim sözcüğüyle aynı kökten türemiştir. İlim, bilgi anlamına gelirken, malumat da bilinen şeyler demektir.
İlgili 31 soru bulundu
İrat, TDK sözlük anlamı gelir ya da gelir getiren mülk demektir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan İrat genelde hukuk alanında kullanıma sahiptir.
Sebat kelime anlamı nedir? Sebat kelimesinin TDK anlam karşılığı, "sözünden ya da kararından dönmemek, bir işi sonuna kadar götürmek ve direnme" şeklinde ifade edilmektedir.
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Kesin delillere, bilgiye, araştırmaya dayalı imana ise tahkikî iman denir. İmanda aslolan budur. İnsanın neye niçin inandığını araştı- rıp bilmesi gerekir. Araştırıp-soruşturma yapmak, tahkikî imanın oluşmasını sağlar.
Meddah (Arapça: مداح, meddâh), kıssahan veya şehnâmehân. Meddahın sözcük anlamı çok öven olup ilk başlarda Muhammed zamanını öven kişileri ifade ederken zamanla topluluk önünde halk hikâyesi anlatan kişi anlamına dönüşmüştür.
Nefsimizi, bu zamanda ancak tahkiki iman ile terbiye edebiliriz, tahkiki imanı da bu zamanda ancak Risale-i Nurlar ile kazanabiliriz, Risale-i Nurları da ancak çok okumak, çok dinlemek ve çokça mütalaa ve müzakere ile elde edebiliriz.
Arapça kökenli bir sözcük olan tecelli, ''cela'' kökünden türetilmiştir. Cela görüntü, tecelli ise görünmek ve belirmek anlamına gelir. Mecazi anlamda kader manasına gelen tecelli, mutasavvıflar ve divan şairleri tarafından farklı anlamlarda kullanılmıştır.
Hiçbir şeyi kendine dert etmeyen, üzerine sorumluluk almayan, gamsız.
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
Allah'ı cisim olarak düşünenleri veya O'na cismanî özellikler nisbet edenleri ifade eden bir terim. Allah'ı yaratıklara veya yaratıkları Allah'a benzetme sonucunu doğuran inançları benimsemiş gruplara verilen ad.
- İnfial: Birine gücenme, ona içerleme ya da kızgınlık duyma. - İnfiale Kapılmak: Kızgınlık ve öfke duymak.
Yalnız kendini düşünen (kimse), bencil, hodgâm, egoist.
Farazi kelimesi gerçeği yansıtmayan sadece bir fikirden öteye gitmeyen durumlar için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir gerçek duruma dayanmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğu zaman farazi kelimesi kullanılır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
Mutemet Ne Demek? Mutemet, çalıştığı kurumda para akışından ve para dağıtımından sorumlu kişiler adına çalışan kişilere denir. Devlet daireleri, bankalar, hastaneler vb. gibi kurumlar, bu mesleğin icra edildiği yerlerdir. Arapçadan dilimize geçmiş bir kelimedir ve güven ehli adam anlamına gelmektedir.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
Anlamı: "Teferruat" kelimesi, bir olayın veya konunun ayrıntıları, detayları veya incelikleri anlamına gelir. Bu kelime, bir şeyin daha ayrıntılı bir şekilde açıklanması veya incelenmesi gereken bölümlerini ifade etmek için kullanılır.
Türkçe'deki kullanımıyla, vakar, kişinin davranışlarında ciddiyet, olgunluk ve ağırlık sergilemesini ifade eder. Kelimenin Anlamı: Vakar, kişinin davranışlarında, konuşmasında veya duruşunda ciddiyet ve olgunluk sergileme durumunu ifade eder. İnsanın ağırbaşlı ve saygın bir tavır içinde olması anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri