TDK sözlüğüne göre tesadüf; rastlantı, yalnızca ihtimallere bağlı olan olayların kesin olmayan sebebi olarak açıklanıyor.
TESÂDÜFÎ (ﺗﺼﺎﺩﻓﻰ) sıf. (Ar. teṣāduf ve nispet eki -і ile teṣādufі) Rastgele olan, tesâdüfe dayanan: Onlarınki de tesâdüfî bir baş çeviriş (Peyâmi Safâ). Asırlardan beri bir şâhin gibi süzdüğü ovaya, terkîbi baştan aşağı tesâdüfî olan bir sütun dizisinin arasından bakar (Ahmet H.
Tevâfuk, birbirine denk gelme, latîfâne (hoş, zarif) bir şekilde uyum içinde olma anlamına gelen İslamî terimdir.
Teessüf etmek cümlesinin TDK sözlüğünde iki karşılığı bulunmaktadır. Teessüf etmek cümlesinin ilk karşılığı acımak, üzülmek ve yazıklanmak olarak verilmiştir. Teessüf etmek cümlesinin ikinci karşılığı kınamak olarak verilmektedir. Teessüf ederim cümlesi yazıklar olsun olarak kullanılmaktadır.
Tesadüf kelimesi Arapça'dır. Türkçe'ye en yakın karşılığı rastlantıdır. Rastlantı, önceden kestirilemeyen, isteğe, kurala veya belli bir sebebe dayanmaksızın bir olayın ortaya çıkmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Tesadüf sözlükte “rastlantı, rast gelmek, kendiliğinden olmak” gibi mânalara gelir. Tevafuk ise, İlâhî iradenin bir şeyi diğer bir şeye denk getirmesi, Allah'ın bir şeyle diğer şeyleri hoş ve zarif biçimde uyumlu kılması gibi manalara geliyor. Tesadüfte bir başıboşluk ve başıbozukluk vardır.
Rüzgarlar rastgele değil, Allah'ın emrine göre eserler. Hiçbir olayda tesadüf yoktur. "Tesadüf, ancak cehlimizi örten bir perdedir." (Sözler, s. 632) Bizim tesadüf olarak gördüklerimiz, hakîkatta Allah'ın tasarrufudur.
Teveccühünüz kelimesi karşı taraftan gelen iltifatlar karşısında 'o sizin güzelliğiniz' ya da 'asıl siz öylesiniz' anlamının dile getirilmesidir. Yapılan bir iltifat ile beraber güzel sözlere karşılık vermek amaçlı teveccühünüz kelimesi kullanılır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
TDK üzerinden bakıldığı zaman hasbihal kelimesinin anlamı olarak, 'Sohbet etmek, karşılıklı konuşmak ve söyleşmek' ifadeleri öne çıkmaktadır. Genelde iki insanın ya da daha fazla kişinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği güzel sohbetler için kullanılan bir sözcüktür.
Kısaca bilmukabele kelimesinin anlamı nedir? İşte detaylar. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.
TDK sözlüğüne göre tesadüf; rastlantı, yalnızca ihtimallere bağlı olan olayların kesin olmayan sebebi olarak açıklanıyor. Tevafuk ise; Birbirine uyma, uygun gelme olarak açıklanıyor. Gördüğünüz gibi tesadüfte ihtimaller söz konusudur. Tevafuk kelimesinde ise birbirine denk gelme ve uyum söz konusudur.
O kelimelerden biri olan serendipçe, orijinal dilinde ''serendipity'' şeklinde yazılır. Serendipity kelimesinin sözlük anlamı mutlu kazadır. Bu sözcük, genellikle, hiç umulmadık bir anda hayatın seyrini olumlu yönde değiştiren tesadüfler için kullanılır.
tesadüf - Nişanyan Sözlük. Arapça ṣdf kökünden gelen taṣāduf تصادف “buluşma, çakışma” sözcüğünden alıntıdır.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
Nüzul kelimesinden türetilmiş olan tenezzül kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Nüzul kelimesi, yukarıdan aşağı doğru hızlı bir şekilde inmek anlamına gelir. Tenezzül etmek ise kibirden ve gösterişten uzak durmak, alçakgönüllü olmak demektir.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Mazhar Olmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Ulaşan, erişen, nail olan. İyi bir şeye erişmek.
Hiçbir karşılaşma, hiçbir hissediş, düşünüş, bakış, algılayış, seziş tesadüf değildir. Hatta bunların tersi de… Gün boyu yaşadığımız en basit olay bile herhangi bir zihinsel, fiziksel, ruhsal ya da duygusal bir olayın tetikleyicisi olur.
Tesadüf: Rast gelme, bir şey kendiliğinden olma, tedbirsiz meydana gelme gibi anlamlara gelmektedir. Bunlardan Yaratıcıyı inkâr ederek, kendiliğinden olma anlamında kullanılırsa elbette şirk olur. Ancak İslam toplumunda Müslümanların kullandığı anlamda asla şirk olmaz.
Kaderle doğrudan ilintili olan bu terim kainatta tesadüf olmayacağını ifade etmektedir. Gezegenlerin duruşu dahi evrendeki müthiş dengenin ve uyumun tevafuk ile gerçekleştiğinin ispatıdır. Doğadaki hiçbir şey tesadüf sonucu oluşmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri