Kuzeyde Kütahya, doğuda Afyon, güneyde Denizli ve batıda Manisa illeri bulunmaktadır. 5 341 km 2 alana sahip olan Uşak yüzölçümü itibariyle iller sıralamasında plaka numarası gibi 64. sıradadır.
Uşak ili, Ege bölgesi`nde Batı ve Orta Anadolu`yu birbirine bağlayan İç Ege Bölümü`nde bulunmaktadır. İzmir`e 211 km., Ankara`ya 368 km. ve İstanbul`a 499 km. uzaklıktadır. Merkez ilçenin nüfusu 252.044(TÜİK-2018) olarak tespit edilmiştir. Uşak ilinin merkez ilçe dışında 5 ilçesi bulunmaktadır.
Denize kıyısı olmayan Uşak birçok müzesi ve tarihi yapılarıyla her mevsim ziyaretçi ağırlayan şehirlerden biridir. Hitit, Frigya, İyon gibi daha birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kent Ege ile Anadolu'yu birbirine bağlamaktadır.
Uşak ilinin ilçeleri şunlardır: Uşak (il merkezi) Banaz. Eşme.
İLÇELER: Uşak ilinin ilçeleri; Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey'dir.
İlgili 40 soru bulundu
Yöreye ait geleneksel yemekler arasında, Tarhana Çorbası, Yumurta Sızdırması, Ciğerli Bulgur, Döndürme, Arap aşı, Keşkek, Alaca Tene, Köpük Helva, Höşmerim ve Tahin Helva yer almaktadır. Belge Sahibi : Karun Otel Tur.
15 Temmuz 1953 tarihine kadar Kütahya'nın ilçesi olan Uşak, kendisine bağlı Sivaslı, Ulubey, Banaz ve Karahallı bucaklarının ilçe haline getirildiği düzenlemeyle il olmuştur. Aynı tarihe kadar Manisa'nın ilçesi olan Eşme ilçesi de (Güre, Sirge ve İnay bucaklarıyla birlikte), Uşak'a bağlanmıştır.
Uşak'ta üç adet AVM mevcuttur.
Sultan Alaaddin Kevkubad zamanında, Kütahya ve Uşak civarının kesin olarak Türk hâkimiyetine girmesini takip eden yıllarda, bölgeye kesif bir Türkmen yerleşmesi olmuştur. Bundan sonra Uşak ve çevresini Germiyanoğulları Beyliği' nin hakimiyetinde görüyoruz, XIII.
Daha çok kara iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak, kışları uzun ve sert geçer. Senelik yağış miktarı 430 mm ile 700 mm arasındadır. Sıcaklık -24°C ile +39,8°C arasında seyreder.
Uşak ilinin adı "uşşak/aşıklar" sözcüğünden kaynaklanır. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne göre "Şehr-i Uşşak'ın (Aşıklar Şehri'nin) bağ ve bahçelerinin, havası ve suyunun güzelliğinden dolayı 'aşık ve maşuk'u (seven ve sevileni) çoktur. Bu şehirde iki gün kalan, üçüncü gün aşık olur".
ilimizde, elma, armut, kayısı, erik, badem, ceviz,vişne, kiraz, dut gibi çeşitli meyveler yetiştirilmektedir. Her yıl Mayıs sonu-Haziran başında Çilek Festivali düzenlenerek, çilek güzeli seçilmektedir.
Karaağaç Göleti : Merkez ilçe Karaağaç köyünde DSİ tarafından 1993 yılında yapılan gölet, Uşak-İzmir karayolu Uşak şehir çıkışından 7 km. mesafededir. Piknik alanı yanında balık avı yapma imkanı da bulunan gölete asfalt yolla ulaşılmaktadır.
Uşak'ta en fazla arpa, buğday, şekerpancarı, haşhaş, nohut, domates, karpuz ve çeşitli meyve sebze tarımı yapılmakta ve genelde Türkiye ortalamasının %10-20 üzerinde verim elde edilmektedir.
Uşak civarında kurulan konar-göçer Türkmen aşiretlerinden birisi olan Karahalilli Yörükleri, bugünkü Karahallı ilçesine gelip yerleştikleri bilinmektedir.
Uşak, 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak Uşak'ta düzenlendi. Ayrıca Uşak, Türkiye'de ilk kadın ciritçilere sahip şehirdir.
44- Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Amasya, Sinop, gibi illerde ise AVM bulunmuyor.
Forum İstanbul 495 bin metrekarelik inşaat alanı ile Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi olan Forum İstanbul, Avrupa'nın da en büyüklerinden biri. Bu dev alışveriş merkezinin 176.245 metrekarelik kiralama alanı bulunmakta olup, bünyesinde 286 marka barındırıyor.
Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa'nın yanında yer alan Dubai Mall, dünyanın en büyük alışveriş, eğlence ve dinlence mekanıdır.
Uşak'ın 2023 yılına dair nüfus tahmini önceki yılların nüfus artış hızlarına dayanarak hesaplanmaktadır. Bu tahminlere göre, şehrin nüfusu 377.123.
4000'li yıllardan itibaren yerleşiminin görüldüğü Uşak ve çevresinde tarih boyunca Hititler, Frizler, Lidyalılar, Pers- ler, Büyük İskender, Roma ve Bizans hakimiyetleri görülmüş; 1176'da Selçukluların egemenliğine giren bölge beylikler döneminde Germiyanoğulları'nın hakimiyetinde kalmış ve 1429 yılında da Osmanlı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri