vazetmek, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, v harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'v', 'a', 'z', 'e', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. vazetmek kelimesinin tersten yazılışı kemtezav diziliminde gösterilir.
Vazgeçmek, kendinin olan bir şeyi artık istememek, alışılmış olan bir olayı artık yapmamak anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Vazgeçmek aynı zamanda gereken her durumdan uzaklaşmak, onu istememek anlamlarına gelir.
Feragat kelime anlamı ile “bir şeyden kendi isteği ile vazgeçme” anlamına gelmektedir. Davadan feragat, dava sürecinin seyrini ve dolayısıyla tarafları etkileyen önemli bir hukuki işlemdir.
Vazedilmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Ortaya konulmak. Yerleştirilmek.
vaz' etmek, doğurmak anlamına da gelir. "vaaz etmek" diyerek yanlış kullanıldığı da olur bu fiilin... ve 'vaz etmek' şeklinde ayrı yazmak daha doğru olur gibime geliyor... tdk'nin güncel türkçe sözlük'üne göre sadece “koymak” anlamına geliyor.
İlgili 25 soru bulundu
TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir. Yine TDK'ya ait yazım kılavuzu incelendiğinde de kelimenin doğru yazılışının “vazgeçmek” olduğu görülebilmektedir.
vazetmek, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, v harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'v', 'a', 'z', 'e', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
Sözlükte “bir şeyi bir yere koymak” anlamındaki vaz'ın terim anlamı “lafızların bir mânaya karşılık belirlenmesi” şeklindedir. Vaz' ilminin gayesi değişik bilim dallarınca ortaya konan lafızları birbirinden ayırmak, özellikle lafzın hakiki ve mecazi kullanımını tesbit etmektir.
vazı' / vâzı' (Vazıa) Koyan. Yerleştiren. Vaz' eden.
Vasıl kelimesinin anlamı; kavuşmak olarak belirtilmektedir. Vasıl Ne Demek? Vasıl kelimesinin anlamları; özlem gidermek, kavuşmak, varmak, ulaşmak, birleşmek, bütünleşmek, bir araya gelmek, buluşmak olarak belirtilmektedir.
va'z / وعظ
Dinî mes'eleler üzerinde konuşup nasihat etmek. Kalbi yumuşatacak sözlerle insanı iyiliğe sevke çalışma.
Lafız kelimesi, TDK söz ve kelime anlamına gelmektedir. Toplum tarafından kullanılması ise ağızdan çıkan anlamlı ses veya sözün bildirilmesi olarak geçmektedir. Lafız, sosyal hayatta sıkça kullanılan fakat isminin tam olarak bilinmemesi sözcüklerin arasında yer almaktadır.
Vasıflandırma veya karakterizasyon, bir hukukî müessesenin hukukî karakterinin tespit edilmesidir. İçinde milletlerarası özel hukukta yabancılık unsuru içeren davanın çözümlenmesinde ikinci aşamadır.
Vaaz, Arapça bir kelimedir ve Türkçemize Arapça dilinden gelmiştir. Vaaz, öğüt niteliği taşıyan dini konuşmalar anlamına gelir. Vaaz vermek de din hakkında konuşmalar yaparak toplumu bilgilendirmek demektir.
Sözlükte “çevirmek; dönmek” anlamlarındaki evl kökünün “tef'îl” kalıbından (te'vîl) türetilen müevvel kelimesi “kendisine dönülen, sonunda varılacak olan nokta” demektir. Fıkıh usulü terimi olarak zannî delile dayanılıp muhtemel mânalarından birinin diğer(ler)inden üstün olduğu kabul edilen müşterek lafzı ifade eder.
Bunlar; hâs, âmm, müşterek ve müevvel olmak üzere dört lafızdır. Bunlardan hâss lafız ise emir, nehiy, mutlak ve mukayyed kısımlarına ayırılır. (2) Kullanıldığı mana bakımından lafızlar. Bu grupta hakikat, mecaz, sarih ve kinaye lafızları yer alır.
Sebilullah, Allah yolu, din demektir(l5l. Millet ise din kavramıyla eşanlamlıdır.
Yardımcı harf olarak vav( و )
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur. Bilindiği gibi Türkçede uzun hece bulunmaz.
vasl / وصل
Kavuşma. Allahü teâlâya kavuşma; velî olma.
Kısaca sefeh, görüş ve düşüncede hevâ ve hevese uymak, akıl ile değil zevk ile hareket etmektir.
Vaz'i hükümler, Allah Teala'nın teklifi hükümleri bağladığı bir kısım kayıt ve şartlardır. Şer'î hükümlerin yerine getirilmesi için bunları gerektiren sebeblerin bulunması, kendilerinde aranan şartların tahakkuk etmesi ve bunları engelleyecek manilerin ortadan kalkması gerekir.
Müktesep ârızaların meydana gelişlerinde ise kişilerin belirli bir rolü vardır: sarhoşluk, sefeh, borçluluk ve iflâs gibi. Ehliyeti daraltan veya ortadan kaldıran ârızalar, netice itibariyle edâ (fiil) ehliyetine ait ârızalardır.
Fakat vazgeçmek kelimesi birleşik yazılır. Bunun nedeni iki kelimenin anlamca kaynaşmış olmasıdır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre anlamca kaynaşmış tüm sözcükler, birleşik isimler gibi bitişik yazılır. TDK'ya göre vazgeçmek sözcüğünün üç farklı anlamı vardır.
vazgeçmek✅ (Doğru kullanım)
Vazgeçmek yazımı da yaygın olarak yanlış yapılan sözcüklerden biridir. "Vazgeçmek ayrı mı yazılır?" sorusu kafaları karıştırır. Sözcüklerin doğru yazımı için TDK sözlüğünden yararlanabilir. Vazgeçmek TDK kaynaklarında bitişik olarak yazımının doğru olduğu belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri