Yanlış kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı, "yanlış" şeklindedir.
Yazımı yalnış ile karıştırılsa da doğru yazılışı yanlış olan sözcük, hatalı ve bir kurala ya da gerçeğe uymayan gibi anlamlara gelir. Dolayısıyla yanlış sözcüğünün yalnış olarak yazılmaması gerekir. Nitekim Türkçede yalnış diye bir sözcük de bulunmaz.
TDK ve Dil Derneği'ne göre doğrusu "yalnızlık"tır.
Yanı sıra kelimesi ayrı yazılması gereken bir kelime olarak kullanılmaktadır. Yanı sıra şeklinde bitişik yazılması yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
TDK'ya göre maalesef kelimesinin doğru yazılışı "maalesef"dir.
Ahbap Kelimesi TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Ahbap, habip sözcüğünün çoğul halidir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Yanlış kelimesi "yanlış" şeklinde yazılması gerekiyor. Pek çok kişi bu kelimeyi doğru şekilde yazabilmek için internet üzerinde araştırıyor. Yanlış kelimesi pek çok kişi tarafından "yalnış" şeklinde yazılıyor. Fakat bu şekilde yazılması her zaman yanlış olarak kabul edilecektir.
Bu kelimenin "yanlış mı, yalnış mı?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı yanlış şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle Allaha yalvar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Allah'a yalvar şeklinde olmalıdır.
Tamamlayıcı ve cümleyi güçlendirici bir anlam üzerinden herhalde kelimesi oldukça fazla kullanılmaktadır. Ancak bu kelime aynı zamanda yazım hatası üzerinden de çok fazla öne çıkar. Herhalde Nasıl Yazılır? Bu kelime için doğru yazım şekli, 'Herhalde' olarak bitişik biçimde ele alınmış halidir.
Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
TDK kurallarına göre "bakabilir misiniz" ayrı yazılır. -bilmek birleşik eylemdir, ayrılmaz ama soru anlamı veren "mi" ve devamının ayrı yazılması gerekir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Hayırsever kelimesinin bitişik olarak yazılması gerekiyor. Hayırsever Kelimesi TDK'ye Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu'na göre hayırsever kelimesin doğru yazım biçimi hayırsever şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır.
Bu kelimenin doğru kullanımı Değinmek şeklinde olmalıdır.
"Karnı yarık" nitelemesi karnı yarılmış her nesne için kullanılabilir ama söz konusu patlıcan yemeği için kullanılması iki kelimenin birleşip kaynaşarak yeni bir anlama kavuştuğunu gösterir. Bu yüzden ayrı değil birleşik yazmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri