Yapacağın belli ayırıcıyı ayırıp çıkıp yukarıya bakacaksın buşinglerde bir kararma varmı ya da trafodan yağ akıyormu veya tmş kalkıkken ayırıcıyı kapattığında trafodan değişik bi şakırtı sesi geliyorsa TRAFO ölmüştür.
Transformatör beslendikten sonra bir süre (5-10 dakika kadar) beklenip sonra besleme tarafındaki ölçü aletlerinden her fazdan çekilen güçler, akımlar ve faz arası besleme gerilimi okunarak kaydedilir. Bütün fazlardan çekilen güçlerin toplamı transformatörün boşta kaybını (demir kaybı) verir.
2.1.1. Transformatörün Sağlamlık Kontrolü
Transformatörün bobinlerinde en çok karşılaşılan arıza açık devredir. Bobin devreden sökülerek ohmmetre ile kontrol edilir. Eğer bobin kopuksa ohmmetre sonsuz direnç değeri gösterirken sağlam ise sarıldığı telin omik direncini (sıfıra yakın bir değer) gösterir.
Peki trafolar neden patlar veya yanar? Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
Yapacağın belli ayırıcıyı ayırıp çıkıp yukarıya bakacaksın buşinglerde bir kararma varmı ya da trafodan yağ akıyormu veya tmş kalkıkken ayırıcıyı kapattığında trafodan değişik bi şakırtı sesi geliyorsa TRAFO ölmüştür.
Nüve kayıpları bütün çalışma, yüklerde sabittir. Bu kayıplar trafonun boş çalışma deneyi ile bulunur. Bu kayıplar trafoların boşta çalışmasında oluşan, akımın oluşturduğu bakır kayıplarının dikkate alınmadığı durumda elde edilmektedir.
Voltaj düşüklüğü: Akım trafosu arızalandığında, voltaj üzerinde düşüş görülebilir ve cihazların, ekipmanların çalışması bozulabilir. Aşırı gürültü: Akım trafosu arızalandığı zaman, gürültü çıkması veya vibrasyon hissetmek mümkün hale gelir.
Trafo Boşta Kaybı Nedir? Orta gerilim ölçümlü özel bir trafo, enerjisi kesilmediği sürece kullanılmıyor olsa bile elektrik akımını çekmeye devam eder. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir.
Trafo göstergelerinin kontrolü; sargı sıcaklığı göstergesi, yağ sıcaklığı göstergesi kontrol edilir. Yağ seviyesi ve basınç kontrol de kontrol edilmelidir. Trafonun metal gövdesinin kontrolü; kaçaklara, yıpranmaya ve paslanmaya karşı kontroller yapılır.
Cevap: Trafo patlayınca kaç günde tamir olacağını söylemek için; patlamanın hasar verdiği bölgeyi ve hasarın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Ancak çoğu durumda en fazla 4 - 5 gün almaktadır.
Trafo, iki veya daha fazla elektrik devresini elektromanyetik indüksiyonla birbirine bağlar. Bir elektrik devresinden geçen enerjiyi diğer elektrik devresine iletir. Bu işlemi elektromanyetik alan sayesinde yapar. Trafolar elektrik enerjisinin belirli gücünde gerilim ve akım değerlerinde istenilen değişimi yapar.
Trafonun nötr noktası ile toprak arasına bir empedans eklenerek yüksek ve düşük empedanslı topraklama sistemi sağlanabilir. Düşük empedanslı topraklama sisteminde nötr noktasına ilave edilen bir akım trafosu aşırı akım rölesine bağlanarak faz-toprak arıza (51G) akımı tespit edilebilir.
Akım Trafosu (CT), sekonder sargısında birincilinde ölçülen akımla orantılı bir alternatif akım üretmek için tasarlanmış bir ölçü trafosudur. Akım transformatörleri yüksek akım değerlerini istenilen değere getirir. Böylece sistemimiz için tehlikeli değerde olan akım değerleri güvenli değerlere getirilir.
Devreye seri olarak bağlanan akım trafosu, primer devreden geçen akımın meydana getirdiği manyetik alanı küçülterek sekonder denilen ikinci devreye aktarır. Sekonder devrede meydana gelen döngüsel akım sayesinde sekonder sargıya paralel bağlanan ölçü aletiyle primer devrede geçen akım miktarı ölçülebilir.
Ancak, sekonder devreye bir yük bağlanmaması (yani sekonder uçların açık bırakılması durumunda) ters yönde bir manyetik akı oluşmayacağı için; manyetik akı, nüvenin doymaya eriştiği değere kadar artar ve nüve sıcaklığını arttırarak akım trafosunun arızalanmasına neden olur.
Soğutma fanının veya pompa gürültüsünün aksine, bir trafonun yaydığı ses, güç frekansının sebep olduğu harmoniklerden kaynaklı tonal bir özelliktir. Genellikle trafodaki gürültünün temel kaynağının trafo çekirdeği olduğu kabul edilmektedir.
Trafo Kayıp Bedeli
Trafo gücüne göre Kayıp Katsayıları Hesaplama Metodolojisine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında bu güce karşılık gelen oran üzerinden hesaplanarak alınan bedeldir.
Kentlerin çeşitli yerlerine kurulan trafo (transformatör) istasyonlarında (kulübelerinde, bkz. şekil) genellikle 10.000 ile 36.000 Volt arasındaki yüksek gerilim (voltaj), 400 ile 220 Volt arasındaki değerlere indirilerek evlerde, iş yerlerinde kullanılır duruma getiriliyor.
Şimdi toparlayalım: Transformatörler neden DC akımda çalışmazlar? Çünkü DC akımda primer bobinde sabit bir manyetik alan oluşur ve seconder bobini etkiler lakin seconder bobin bu manyetik alanın değişiminin 0 olmasından dolayı elektrik üretemez. DC elektriğin değeri sabit olduğundan akımda sabit olacaktır.
Sorununuz devam ediyorsa detaylı adres bilgileriyle birlikte 186'yı aramanızı rica ederiz.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur. Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar.
Transformatör aşırı ısınma hatası, transformatörün güvenli çalışma ve servis ömrü için ciddi bir tehdit oluşturan yaygın bir çoklu arızadır. Transformatörler çalışma sırasında yük kaybı ve yük kayıpları vardır. Bu kayıplar transformatör sargılarının, çekirdeğin ve yapısal parçaların sıcaklığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri